Debatt

Valrörelsens populism drabbar nyanlända elever i Upplands Väsby

Barnfientliga förslag haglar i årets valrörelse. I Upplands Väsby flyttar just nu M, C, L, KD och lokalpartiet Väsbys Bästa en språkintroduktionsklass från gymnasieskolan de gått på för att öka skolans “attraktivitet”. Vad är det om inte diskriminering, frågar sig Annika Hirvonen, Martin Marmgren och Maria Tuvesson (MP).  

På vilket sätt blir integrationen bättre av att de nyanlända barnen isoleras och inte längre möter svenska på raster och i korridorer, undrar debattörerna. 
På vilket sätt blir integrationen bättre av att de nyanlända barnen isoleras och inte längre möter svenska på raster och i korridorer, undrar debattörerna. Foto: Stina Stjernkvist, Per Karlsson/TT, Miljöpartiet
Annika Hirvonen
Martin Marmgren
Maria Tuvesson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Upplands Väsby kommun betalar just nu dyrt för att slänga ut en välfungerande språkintroduktionsklass från den kommunala gymnasieskolans lokaler.

Sönderslagen skolvardag

När vi tillsammans besökte de gula baracker på andra sidan järnvägen dit man förvisat de 28 eleverna möts vi av barn och unga vuxna som inte förstår varför deras välfungerande skolvardag behövde slås sönder.

De tvingas nu stå utanför baracken och frysa mellan lektioner, när de inte behöver ta sig runt halva Väsby för att ha idrott och andra speciallektioner i olika utspridda lokaler. De berättar hur förnedrande det känns att behöva gå förbi sin gamla skola för att sedan äta lunch med lågstadiebarn längre bort. De kan inte längre dela upp klassen mellan de helt nyanlända och de som har varit här ett par år då plats saknas.

Oönskade i skolans lokaler

Anledningen är ett rent politiskt beslut från den styrande majoriteten bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och lokalpartiet Väsbys Bästa.

Allt i jakten på de missnöjda väljare som lockas av berättelsen att allt är invandrarnas fel. 

Bakgrunden till beslutet går att läsa i den flerårsplan med budget för 2022-2024 som Upplands Väsbys styrande partier beslutat om. Man vill flytta eleverna som läser språkintroduktionsprogrammet för att “öka attraktiviteten för Väsby Nya Gymnasium”. Det inbegriper bland annat att flytta språkintroduktionsprogrammet (SPI) bort från gymnasiets övriga lokaler.

På pappret är fortfarande dessa 28 SPI-elever en del av Väsby Nya Gymnasium, men de är inte önskade i skolans lokaler. Detta trots att det finns plats för dem i såväl lektionssalar, matsal och gymnastikhall enligt skolpersonalen vi pratar med.

Prisbelönt verksamhet diskrimineras

Personal som är nästan lika frustrerade, ledsna och arga som eleverna, och betonar att det inte finns en enda tjänsteman eller lärare som står bakom beslutet att skuffa undan språkintroduktionsklassen.

Det finns inga problem associerade till språkintroduktionsprogrammet på skolan, tvärtom är verksamheten prisbelönt. Ett program som man nu förstör, samtidigt som man belastar skolans ekonomi med kostnader på miljoner helt i onödan, enbart för att se till att de nyanlända barnen och ungdomarna inte genom sin blotta närvaro ska försämra skolans ”attraktivitet”. Vad är det om inte diskriminering?

Populismen haglar

Vi befinner oss i en valrörelse som inte liknar något vi tidigare varit med om. Populismen haglar med det ena barnfientliga förslaget efter det andra. Allt i jakten på de missnöjda väljare som lockas av berättelsen att allt är invandrarnas fel. 

Liberalerna argumenterar för att tvååringar som misslyckas på BVC:s svenskaprov ska slitas från sina föräldrar om inte dessa vill sätta dem i förskolan. Moderaterna vill ha masstestning av ADHD för barn i utsatta områden. SD vill ha ”nedbrytande” förnedringsstraff för 9-åringar. Både M, L (vräkning) och SD (utvisning) vill kollektivt straffa oskyldiga barn när ett syskon begår brott.

Udden riktas mot invandrare

Många förslag läggs fram i integrationens namn, men synar man de här partiernas politik som handlar det mycket oftare om att udden ska riktas mot invandrare än att främja integration.

På vilket sätt blir integrationen bättre av att de nyanlända barnen isoleras och inte längre möter svenska på raster och i korridorer? Nej, man vill inte integrera dem, man vill göra sig av med dem. Vilket också tydliggjordes av svaret de fick när de mötte ansvariga politiker: ”Byt skola”.

Men även om barnen känner sorg och uppgivenhet, så finns det också engagemang och ilska. De har inte gett upp, utan skriver till politiker och talar för sin sak. De vill tillbaka till sin skola. De vill möta svenska ungdomar. De vill bli behandlade med värdighet och respekt. Precis som du och jag. Låt oss hjälpa dem att göra sina röster hörda!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00