V vill göra komvuxsatsning för generation corona

Vänsterpartiet presenterar en satsning på coronagenerationen som riskerar att gå ut gymnasiet utan fullständiga betyg. Bland annat ska eleverna få gratis böcker och högre bidrag.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Josefin Lingström

I samband med Vänsterpartiets första maj-firande höll partiledaren Nooshi Dadgostar en pressträff. Då presenterades en ny satsning som partiet vill göra på komvux. Anledningen är att V befarar att fler kommer gå ut gymnasiet utan fullständiga betyg på grund av distansundervisningen under pandemin.

– Vi har inte råd att låta coronagenerationen halka efter. Genom att ge dem väldigt bra villkor hoppas vi locka så många som möjligt att fortsätta på komvux så att de får fullständiga betyg. Vi vet att det är helt centralt för att de ska få jobb framöver, så det är viktigt både för dem och för hela samhället, sade Dadgostar under pressträffen.

Satsningen innebär att de som saknar fullständiga betyg kan läsa in dessa på komvux eller folkhögskola med bidragsdelen i högskolans studiemedel. Det är drygt 2 000 kronor mer än gymnasiets studiebidrag som de annars skulle ha fått så länge de är under 20 år. Förslaget gäller dock tillfälligt under pandemin.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00