V vill att studenter ska få semester

KORTNYTT. Vänsterpartiet föreslår nu ett semestertillägg för högskolestudenter så de kan ta lite ledigt på sommaren utan att oroa sig för ekonomin.

Under sitt sommartal i Umeå, nämnde Jonas Sjöstedt flera förslag för studenter på högskola och universitet. Ett semestertillägg ska införas för att underlätta för studenterna. För varje tio veckors studiemedel som söks så vill partiet ge en veckas extra studiebidrag i juni. Enligt TT innebär det en extra utbetalning på 1 584 kronor.

– Även studenter ska kunna ta ledigt och kunna vila några veckor på sommaren, istället för att flänga mellan extrajobb och oroa sig för hur det ska gå ihop, säger Jonas Sjöstedt.

Läs också: Studiestödet: Så vill din riksdagskandidat höja eller sänka

Vänsterpartiet vill även att Centrala studiestödsnämnden (CSN) ska tidigt söka upp och göra upp en avbetalningsplan med de som inte kan betala sina studieskulder. Detta för att aktivt minska antalet som hamnar hos Kronofogden. De vill även sänka förseningsavgifterna till CSN.

Ytterligare förslag är att bygga ut studenthälsan på lärosätena och öka anslaget till studentkårerna. Alla dessa förslag beräknas kosta omkring en miljard.

Forrige artikel Ekström vill ha språngbräda för högpresterande Næste artikel Grundskolor rekryterar lärare på Stockholms universitet