Debatt

"Ungdomsförbund spelar i en egen liga"

DEBATT. Att engagera sig i ett ungdomsförbund är en lagsport, och i dag är det allt fler som spelar i en annan liga. Det tyder på demokratins och politikens brister, men även dess framgångar. Det skriver Clara Popenoe Thor, Grön ungdom.

"Man engagerar sig i enskilda frågor, i stället för att tillskriva sig ett helt politiskt program eller en ideologi."
"Man engagerar sig i enskilda frågor, i stället för att tillskriva sig ett helt politiskt program eller en ideologi."Foto: Grön ungdom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Clara Popenoe Thor
Kultur- och demokratipolitisk talesperson, Grön ungdom
 

Fotboll är inte mitt starkaste ämne, men jag ser ungdomsförbund lite som fotbollslag. Fast för de som inte alltid är så bra på sport. Den självklara liknelsen är ju att man finner ett sammanhang, bekänner en färg, och hejar på ett lag. Men i dag spelar allt fler i en annan liga.

Trösklarna är låga

En enkät genomförd av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) 2018 visar att 21 procent av de mellan 16 och 24 år har debatterat politik online, 27 procent har skrivit på en namninsamling om en samhällsfråga, och 28 procent har gett pengar till en politisk organisation. Trots det är bara sex procent med i ett ungdomsförbund eller politiskt parti.

Vad beror det på? Trösklarna för att engagera sig och påverka är låga. Man engagerar sig i enskilda frågor, i stället för att tillskriva sig ett helt politiskt program eller en ideologi. Unga deltar hellre i tidsbestämda aktioner eller demonstrationer. Det är helt enkelt fler som vill skjuta på mål utan att spela hela matchen.

Finns en misstro

I dag finns det även möjligheter att spela på den politiska spelplanen utan att tillhöra ett lag. Flertalet kommuner och regioner har ungdomsråd och olika satsningar för att lyfta ungas perspektiv. Unga engagerar sig i elevkårer, online, och i partipolitiskt obundna organisationer. Jag tror att detta dels beror på att möjligheterna finns i större utsträckning än de gjort förr, men även på den ökade atomiseringen av individer.

Vi i Grön ungdom tror på en kombination: vi ska vara ute på gatorna, men också vid förhandlingsborden, i mötesrummen, och i valstugorna.

Clara Popenoe Thor
Kultur- och demokratipolitisk talesperson, Grön ungdom

Med det menar jag att man som individ är skygg inför att samarbeta, eftersom det innebär att man sätter på sig en stämpel, man blir representant för något som man inte har helt eget ansvar för. Man har en misstro till parlamentarismen.

Behövs en kombination

Man ser en förändring mycket tydligare när man hör vrålen från tusentals personer på en klimatstrejk än vad man ser i en möteslokal där man äter havreflarn. Men de åstadkommer båda förändring. Vi i Grön ungdom tror på en kombination: vi ska vara ute på gatorna, men också vid förhandlingsborden, i mötesrummen, och i valstugorna.

Men trots att ungdomsförbunden spelar samma sport så spelar vi i olika divisioner. Muf mutar fortsatt åt sig medlemmar med energidryck och snusdosor. SSU är med god marginal Sveriges rikaste ungdomsförbund, till stor del tack vare A-lotterierna som mellan 2014 och 2017 drivit 8 000 personer till Kronofogden. Cuf avnjuter fortsatt C:s rikedomar sedan försäljningen av sina tidningar.

Är ingen förutsättning

Många jag möter har en bild av att ungdomsförbunden och partierna är synonyma, och att ungdomsförbundare bara ska födas upp till att bli partister en dag. Så är inte fallet. Att man fullständigt och förbehållslöst håller med om moderpartiets politik är inte alls en förutsättning för att vara medlem i ett ungdomsförbund, utan snarare ett sällsynt undantag.

Flera vill inte bli medlemmar

Under mitt engagemang i Grön ungdom har flera sagt att de inte vill bli medlemmar, eftersom de inte håller med om allt i Miljöpartiets politik. Det finns saker i MP:s politik som jag inte håller med om. Men för mig är inte det en anledning att inte engagera mig. Hur ska du påverka ett parti och ett förbund med politik du till största del håller med om om du inte är med? Det räcker inte med att bara stå på sidlinjerna.

Fortsätter visa engagemang

Att vara med i ett ungdomsförbund är att vara med i ett fotbollslag. Man tränar, utvecklas och lär sig, tillsammans. Ibland gör man mål. Ibland måste man försvara i stället. Ibland får man vara med i A-laget. Men för oss är det svårare att spela med ett 5-mannalag, när vi tidigare haft ett 11-manna. Korpenlagen, i form av namninsamlingar, kommentarer och aktioner, kommer alltid att fylla en viktig samhällsfunktion.

Men vår liga behöver förstärkning och avbytare. Det får vi inte genom mutor. Det får vi genom att de sex procenten inte minskar, utan fortsätter visa sitt engagemang för omvärlden. Det får vi genom att ungdomsförbunden får det utrymme de förtjänar i media, i skolor, i samhället. Så spelar vi för slutsålda arenor. Så vinner vi matchen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00