Trots gallringen – över 150 utredningar i gång

Utredningsboomen under Socialdemokraternas sista tid vid makten följdes av en gallring strax innan jul. Men trots att regeringen lade ned åtta utredningar, bland annat om energieffektivisering och medicinsk åldersbestämning, råder fortsatt högt tryck i utredningsverkstaden.

Runt 100 betänkanden väntas lämnas över till regeringen under året. Utredarna arbetar på olika håll i landet, bland annat i lokalerna i Garnisonen, Stockholm.
Runt 100 betänkanden väntas lämnas över till regeringen under året. Utredarna arbetar på olika håll i landet, bland annat i lokalerna i Garnisonen, Stockholm.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Miranda Olsson

Månaderna innan valet fattade den dåvarande S-regeringen beslut om en strid ström av utredningsdirektiv, om alltifrån skärpta miljöbrott till IT-bedrägerier.

– I och med att riksdagen är stökig just nu, så ska man verkligen utnyttja regeringsmakten så mycket man kan, och det är ju via utredningar och regeringsuppdrag, sade Irene Wennemo, tidigare statssekreterare och i dag generaldirektör på Medlingsinstitutet, till Altinget då.

Den nya regeringen har sedan börjat rensa bland utredningarna och på det sista sammanträdet innan jul fattades beslut om flera nedläggningar, bland annat en utredning som skulle granska Rättsmedicinalverkets kritiserade metod för åldersbedömning av bland annat asylsökande. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.