Trögt att infria skollöften

UTFÄSTELSER. Det går trögt för regeringen att infria de löften om skola och utbildning som angavs i regeringsförklaringen för snart ett halvår sedan. 

Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, Gustav
Fridolin (MP), utbildningsminister, Helene Hellmark Knutsson (S), minister för
högre utbildning och forskning och Aida Hadzialic (S), gymnasie- och
kunskapslyftsminister, har mång löften att infria på utbildningspolitikens
område. 
Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister, Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning och Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, har mång löften att infria på utbildningspolitikens område. Foto: Bils riksdagen
Mattias Croneborg

Altinget har granskat hur det har gått med skollöftena. Få av dem är uppfyllda eller är på väg att uppfyllas på det sätt som regeringen har tänkt sig.

”Fler anställs i skolan så att lärarna får mer tid för sitt arbete och klasserna kan bli mindre i lågstadiet.”

Åtgärder för detta var med i regeringens budgetproposition som röstades ned. Men Alliansens förslag om lågstadielyftet gäller. Lågstadielyftet innehåller 2 miljarder kronor för 2015 och kan bland annat användas för att minska klasstorleken, att ha fler lärare i klassrummet eller att anställa fler speciallärare.”

”En läsa-skriva-räknagaranti tas fram så att insatser kan sättas in snabbt.”

Lärarnas kompetens ska höjas, deras administrativa börda ska minska och rektorerna ska stärkas i sitt pedagogiska ledarskap.

Stefan Löfven, regeringsförklaringen september 2014
Statsminister

Har inte blivit av på det sätt som regeringen har tänkt sig. Det ingår i budgetposten ”Tidiga insatser”. Men liknande satsningar finns i Alliansens budget inom ”lågstadielyftet”.

”Barngrupperna i förskolan ska bli mindre och fritids stärkas.”

Detta har inte blivit av enligt regeringens modell. Men Alliansen gör liknande satsningar i sin budgetmotion.

”En nationell samling för läraryrket genomförs.”                

Att öka läraryrkets attraktionskraft är ett mantra för både regeringspartierna och Alliansen. Men vägen dit skiljer sig åt. Alliansen går vidare med mer pengar till förstalärare.

Regeringens satsning att tillföra tre miljarder kronor i lönepotten till lärare var inte med i budgeten eftersom det ska ske först 2016. Regeringen för nu samtal med arbetsmarknadens parter om hur lönesatsningen ska utformas.

”Lärarnas kompetens ska höjas, deras administrativa börda ska minska och rektorerna ska stärkas i sitt pedagogiska ledarskap.”

En utredning om rektorernas arbetssituation pågår och ska vara klar den 28 februari i år. Den tillsattes av Alliansen. Inom betygsuppgörelsen var en del att några av de nationella proven ska digitaliseras. Det borde göra det möjligt med central rättning och därmed mindre administration. Fortbildningsinsatser för lärare finns med på flera håll inom skolpolitiken. Men det är mest i borgerlig tappning utifrån den budget som nu gäller. Det gäller bland annat läslyftet

”Svensk skola ska vara sammanhållen och likvärdig. Särskilda insatser ska riktas mot de skolor som har de tuffaste förutsättningarna.”

Flera projekt pågår. Även här är det mest i borgerlig tappning. Bland annat genom mer pengar till förstalärare i skolor med svåra förutsättningar.

”Skattesubventionen för dem som har råd att köpa privat läxhjälp avskaffas.”

Subventionen finns fortfarande kvar.

”Läxhjälp ska ges till alla elever, oavsett betalningsförmåga.”

Den läxhjälp som finns, utöver subventioner genom RUT, är den som Alliansen införde. Efterfrågan för det är större än vad pengarna räcker till.

”Ett nytt kunskapslyft genomförs under mandatperioden.”

Det är stor satsning på nya utbildningsplatser inom alla vuxenutbildningar. Fullt utbyggd handlar det om över 30 000 platser. Kunskapslyftet var med i regeringens budget som röstades ned. Inte heller kommer det till vårpropositionen. Däremot planerar regeringen att det ska införas under 2016. Men även Alliansens budget innebär en utökning av vuxen- och högskoleutbildning.  

”Antalet högskoleplatser ökas i hela landet.”

Se ovan om kunskapslyftet

”Alla gymnasieutbildningar ska ha en bred, gemensam kunskapsbas, innehålla minst ett estetiskt ämne och ge behörighet till högre utbildning.”

Alliansen säger nej till att alla utbildningar ska ge behörighet till högre utbildning. Det gör även Sverigedemokraterna. Därmed saknas majoritet i riksdagen. Regeringen har sagt att den ska tillsätta en utredning om obligatoriskt gymnasium. Men det har inte skett ännu.

”Yrkesprogrammen ska göras om till yrkescollege i en nära samverkan med arbetsmarknadens parter och deras attraktivitet ska höjas.”

Detta ingick i budgeten som röstades ned.

”Kvaliteten i högskolan ska höjas. Sverige ska vara en ledande forskningsnation. Unga forskares villkor ska förbättras. Forskning ska respekteras som den långsiktiga verksamhet det är och en ny forskningsproposition kommer därför att ha ett tioårigt perspektiv.”

För tidigt att säga något.

”Andelen kvinnliga professorer ska öka och forskningsanslagen fördelas jämställt. Basanslagen för forskning prioriteras upp.”

Än så länge har regeringen inte kunna påverka anslagen till universitet och högskolor.

"Överenskommelsen i friskolekommittén ligger fast. Men syftet med skolverksamhet ska vara utbildning, inte att dela ut vinst till ägarna. Kommunerna ges ett avgörande inflytande över nya skoletableringar som hindrar arbetet för att motverka segregation."

Alliansen anser att överenskommelsen är bruten. Alliansen anser också att kommunerna får veto över etableringar av friskolor om Vänsterpartiets och regeringens planer realiseras. Eftersom det är osäkert om det finns majoritet i riksdagen är det osannolikt att det blir något av detta under denna mandatperiod. Regeringen anser att överenskommelsen ligger fast.

"En nationell strategi för kultur- och musikskolan tas fram."

Regeringen ville öka anslagen med 400 miljoner kronor sammanlagt under åren 2015-2018. Men det har fått vänta.  

"Grund- och gymnasieskolor ska i sitt värdegrundsarbete motverka rasism."

Forum för levande historia och Skolverket har fått uppdrag av regeringen om detta.

"Kulturen och skapandet ska stärkas i skolan"

Stoppades i budgeten. Men utbildningsminister Fridolin och kulturminister Bah Kuhnke har aviserat att det kommer igen.

Dokumentation

Fet text är löftet så som det är formulerat i den regeringsförklaring som statsminister Stefan Löfven (S) läste upp i september förra året. 

I normal text beskrivs vad som hänt sedan valet. Källor för detta är dels formella dokumenten från regering och riksdag, alltså kommittédirektiv, SOU/DS, propositioner riksdagsbeslut och motioner, dels utspel från utbildnings- och kulturdepartementen, tidigare intervjuer i Altinget och andra medier. 


Nämnda personer

Aida Hadžialic

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Stockholm, finansregionråd
jur. kand (Lunds uni., 2010), fil. kand i affärsekonomi (Stockholms Handelshögskola, 2014)

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00