Tidigare toppolitiker blir krönikörer på Altinget

PERSONNYTT. Tidigare partiledaren Gudrun Schyman och förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin blir nya krönikörer på Altinget.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Mattias Croneborg

Det är två personer med helt olika perspektiv men som båda har kämpat hårt för att driva och genomföra sina idéer. Nu blir de krönikörer på Altinget. De kommer regelbundet att kommentera samhälle och politik.

Gudrun Schyman är antagligen den enda person i svensk politik som lett två olika partier som båda varit representerade på högsta parlamentariska nivå. Först Vänsterpartiet och sedan Feministiskt initiativ.

EU-valet

Hennes första krönika tar avstamp i valrörelsen till EU-parlamentet och EU:s utveckling sedan starten för unionen.

– Jag vill gärna bidra till en mer kvalificerad politisk debatt än att vi ska hålla på med frågan om vi ska vara med i EU eller inte. Ju bättre debatt, desto fler röstar. Det är i alla fall min förhoppning, säger Gudrun Schyman.

Sven Otto Littorin var arbetsmarknadsminister under Reinfeldts regering. Han hamnade i den politiska hetluften när han mycket intensivt drev igenom Alliansens arbetslinje efter valet år 2006. Nu har han varit borta från partipolitiken i flera år.

– Jag tror att när att man fått ett större offentligt avstånd till politiken så är man inte lika fastlåst i gamla hjulspår och den vanliga dramaturgin. Nu kan jag mer respektlöst se på politiken, säger Sven Otto Littorin.

– Dessutom får jag ett mer utifrånperspektiv när jag inte bor i Sverige längre, tillägger Littorin som precis är på väg att flytta till Dubai.

Läs också: Littorin får uppdrag i Dubai

Littorins första krönika publiceras om två veckor. 

Både Schyman och Littorin har en utarbetad känsla för politisk påverkan och för utspel som ger stor effekt.

Homeparty som politiskt verktyg

Schyman tog homeparty-rörelsen till svensk politik som partiledare för Feministiskt Initiativ. Littorin slog rekord att tvingas svara på interpellationer av riksdagsledamöter. Han ställdes till svars för den dåvarande regeringens arbetsmarknadspolitik under det första regeringsåret 2006/2007. Inte mindre än 100 gånger var han uppe i riksdagens talarstol och besvarade kritiken i interpellationer.

När han besvarade just den hundrade interpellationen fick de politiska motståndarna ett oväntat svar.  

– Herr talman, under den gångna veckan fick jag min hundrade interpellation. Det tänker vi fira på departementet nästa fredag den 23 november klockan 13.30 med tårta och kaffe. Jag vill passa på att inbjuda mina medinterpellanter att delta i denna kaffestund.

Arbetslinjen förenar

Trots att Schyman och Littorin står långt ifrån varandra politiskt finns likheter. En sådan är deras egen arbetslinje med omvittnad hög energi och arbetskapacitet. Men också förmåga att slå knut på motståndaren i debatten. Som kommunpolitiker i Simrishamn fick Fi och Gudrun Schyman igenom rätten för alla kommunanställda att bli erbjudna heltid. Vid omröstningen argumenterade Schyman för att Moderaterna borde stödja hennes motion eftersom den harmonierade med den moderata arbetslinjen.

Nämnda personer

Gudrun Schyman

Ledamot i kommunfullmäktige (Klimatinitiativ Simrishamn) Simrishamns kommun
Socionom (Socialhögskolan, Stockholms uni., 1972)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00