Svantesson: ”Läget kräver stora resurser”

39 miljarder i budgetsatsningar på försvaret, skattesänkningar och statsbidrag. Men också besparingar för landets myndigheter när finansminister Elisabeth Svantesson presenterar budgeten för nästa år.

Det är statens absolut viktigaste uppgift att se till att svenska folket kan känna sig trygga, säger finansminister Elisabeth Svantesson under budgetpresentationen.
Det är statens absolut viktigaste uppgift att se till att svenska folket kan känna sig trygga, säger finansminister Elisabeth Svantesson under budgetpresentationen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Miranda OlssonJohan Manell

Totalt rör det sig om satsningar på 39 miljarder kronor i det förslag till statsbudget för 2024 som regeringen och Sverigedemokraterna presenterar i dag.

Det händer nu

20 september Finansministern lämnar budgeten till riksdagen klockan 8
Budgetförslaget debatteras i riksdagens kammare klockan 13

5 oktober Allmänna motionstiden slutar. Sista dagen för oppositionspartierna att lämna in sina motförslag, de så kallade skuggbudgetarna.

29 november Riksdagen fattar beslut om utgiftsramarna för de 27 utgiftsområdena.

6–20 december Riksdagen fattar beslut om anslagen inom utgiftsområdena.

1 januari 2024 Budgeten för 2024 börjar gälla.

Ett återhållsam budget, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) som hoppas på en återhämtning i ekonomin till 2025. Samtidigt genomförs flera miljardsatsningar. Kommunerna och regionerna får 16 miljarder i statsbidrag, och försvarsbudgeten ökar med historiska 29 miljarder kronor.

– Det här krävande säkerhetsläget kräver stora resurser. Det går inte att komma ifrån att det här bara måste göras. Det är statens absolut viktigaste uppgift att se till att svenska folket kan känna sig trygga, säger Svantesson under budgetpresentationen.

Samtidigt ska statsförvaltningen spara. En procent räknas av myndigheternas förvaltningsanslag i vad regeringen kallar en generell besparing. 

Läs också

”Ska inte krävas uppsägningar”

Trots en stor budget har förhandlingarna också inneburit kompromisser för att den ska gå ihop.

Moderaterna fick visserligen sitt jobbskatteavdrag, men till kostnaden av att brytpunkten för statlig inkomstskatt ligger kvar på samma nivå nästa år.

Bland Sverigedemokraternas glädjeämnen i budgeten finns medel för inrättandet av så kallade återvändandecenter för asylsökanden, sänkt bensinskatt och en slopad plastpåseskatt som Liberalerna inte längre vill känna sig vid att ha förhandlat fram.

Johan Pehrson och partikollegorna på utbildningsdepartementet kan i stället räkna in ett stärkt likvärdighetsbidrag – nu kallat kunskapsbidrag – och att nedskärningar i förra årets miljöbudget nu delvis återställs. Samtidigt bedömer regeringen själva att utsläppen ökar och att man nu väntas missa flera klimatmål. ”Den totala effekten av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 bedöms vara att utsläppen ökar under 2024 och 2025, för att därefter minska”, står i budgeten.

För energi- och näringsminister Ebba Busch kan bland annat tre miljarder i ett särskilt sektorsbidrag till sjukvården bockas av från önskelistan.

De 16 miljarderna i generella och riktade statsbidrag räcker dock inte för att tysta varken kommunerna och regionerna eller oppositionspartierna som nu har drygt två veckor på sig att kontra med sina respektive skuggbudgetar.

– Det ska inte krävas uppsägningar utan vi ska ta oss igenom det här tillsammans och välfärden ska stå stadigt, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Fem förslag i budgeten

27 miljarder till försvaret

I höstbudgeten finns den största höjningen av försvarsbudgeten någonsin. Med 27 extra miljarder landar budgeten på 119 miljarder, en ökning med 28 procent jämfört med i år.

Pausad brytpunkt och nytt jobbskatteavdrag

Regeringen och Sverigedemokraterna pausar uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt till en kostnad på 12 miljarder kronor. Pengarna ska i stället finansiera ett nytt jobbskatteavdrag på 11 miljarder.

Även pensionärerna får sänkt skatt med totalt två miljarder kronor.

Sänkt bensinskatt

Skatten ska sänkas med 1 krona och 64 öre för en liter bensin, och 43 öre för dieseln. Skattesänkningen beräknas kosta 6,48 miljarder.

16 miljarder i statsbidrag

Landets kommuner och regioner har efterfrågat stora medel från staten inför årets budget. Regeringen och SD landade i 10 miljarder i generella statsbidrag och 6 miljarder i riktade bidrag.

Sjukvården får även 3 miljarder i ett särskilt sektorsbidrag till regionerna.

Kriminalvården får förstärkning

Nära 1,5 miljarder kronor ska gå till fler anstalts- och häktesplatser inom Kriminalvården.

Läs också

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00