Studieförbunden får strängare bidragsvillkor och en visselblåsartjänst

Folkbildningsrådet har klubbat igenom nya villkor för statsbidrag till studieförbunden för att få bukt med fusk och felaktigheter. Dessutom införs en anonymiserad visselblåsartjänst. David Samuelsson, Studieförbunden i samverkan, är positiv och ser ett behov av att återupprätta förtroendet för studieförbunden.

De nya villkoren för statsbidrag till studieförbunden är ett resultat av en lång process där studieförbunden varit med och påverkat.
De nya villkoren för statsbidrag till studieförbunden är ett resultat av en lång process där studieförbunden varit med och påverkat.Foto: Jessica Gow/TT
Marie Lundahl

Folkbildningsrådet har beslutat om skärpta regler för statsbidrag till studieförbunden som ett led i att kontrollera att skattepengarna används på rätt sätt. Syftet är att förtydliga Folkbildningsrådets ansvar med att följa upp och utvärdera, men också studieförbundens ansvar för att själva granska sin verksamhet. De nya reglerna börjar gälla 2022.

– Det här är en del av det intensiva utvecklingsarbete som pågått det senaste året och vi tar frågorna på största allvar, säger Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner, i ett pressmeddelande.

Myndighetens arbete med att formulera de nya villkoren har pågått sedan i våras då ett åtgärdsprogram presenterades. Några av de skärpta reglerna är:

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00