Starka reaktioner över uteblivna satsningar på Svenska från dag ett

Frånvaron av nysatsningar på Svenska från dag ett i vårändringsbudgeten leder till stark kritik. ”Det här är så efterfrågat och jag vet att Studieförbunden är kritiska, eftersom finansieringen i praktiken har upphört. Att få nödvändiga insatser till framför allt ukrainarna har regeringen inte genomfört”, säger Lawen Redar (S).

Svenska från dag ett är undervisning i svenska och samhällsorientering för asylsökande och nyanlända. S-ledamoten Lawen Redar är kritisk till den bristande finansieringen.
Svenska från dag ett är undervisning i svenska och samhällsorientering för asylsökande och nyanlända. S-ledamoten Lawen Redar är kritisk till den bristande finansieringen.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Anders Gustafsson

Regeringen tillförde 30 miljoner kronor för 2023 till Svenska från dag ett, jämfört med 110 miljoner kronor 2022. Studieförbunden har tidigare begärt mer, men varken i vårändringsbudgeten eller vårpropositionen finns förslag som gäller studieförbunden eller folkbildningen. 

– Det är oerhört negativt att vi har fått det här beskedet bekräftat. Vår sammanställning visar att pengarna är slut för i år. Jag har svårt att se hur verksamheten ska kunna fortsätta alls, säger David Samuelsson, generalsekreterare för Studieförbunden till Altinget.

Men löser man inte detta på annat sätt, när regeringen nu skjuter till 100 miljoner kronor till kommunerna för att de ska kunna erbjuda sfi för ukrainare?

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00