Om  
Annika Strandhäll
Stefan Löfven

Strandhäll (S) lämnar regeringen

För en månad sedan meddelade Annika Strandhäll (S) att hon skulle ta en regeringspaus på grund av ett dödsfall i familjen. Nu väljer hon att helt lämna sitt uppdrag som minister.

Ditte Roslund

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har meddelat statsministern att hon lämnar regeringen. Detta efter att hennes sambo avled hastigt i slutet av augusti. 

Strandhäll valde att pausa sitt regeringsuppdrag efter dödsfallet, men efter begravningen förra veckan bestämde hon sig för att avgå helt. 

– Jag behöver skapa trygghet och stabilitet kring mig och flickorna. Att börja orka se framåt, säger hon i en intervju till Dagens nyheter

Lämnar inte politiken 

Annika Strandhäll har suttit i regeringen sedan 2014. Även om hon nu lämnar sin ministerpost kommer hon fortsätta inom politiken som riksdagsledamot. 

– Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag, säger hon till DN. 

Statsminister Stefan Löfven har via Instagram meddelat att han inom en mycket snar framtid ska återkomma till frågan om vem som ska efterträda Strandhäll som socialförsäkringsminister. Han hyllar också Standhäll för hennes hårda arbete mot ekonomiska klyftor och för ökad jämlikhet och jämställdhet. 

Reaktioner på Twitter

Flera politiker har gått ut på Twitter för att uttrycka sitt stöd för Annika Strandhäll. 

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00