SPSM: Läsa, skriva, räkna-garantin blir en balansgång

SKOLREFORM. De första bidragen för läsa-, skriva-, räknagarantin är tänkta att betalas ut i höst. Men speciallärare är en bristvara och det blir en svår balansgång mellan styrning och tillit, enligt SPSM.

Ola Hendar, samordnare på Specialpedagogiska skolmyndigheten, förklarar att läsa-, skriva-, räknagarantin kommer att bli en utmaning.
Ola Hendar, samordnare på Specialpedagogiska skolmyndigheten, förklarar att läsa-, skriva-, räknagarantin kommer att bli en utmaning.Foto: SPSM
Josefin Lingström

Regeringens förslag till en läsa, skriva, räkna-garanti förväntas inom kort klubbas igenom i riksdagen med stöd från Alliansen. Utifrån kommunfinansieringsprincipen kommer det betalas ut generella bidrag redan i höst, fastän

Dokumentation

Specialpedagog

En påbyggnadsutbildning för de som redan har en lärarexamen. Man arbetar tillsammans med både personal och ledning och bidrar till utveckling av det inre pedagogiska arbetet, så att verksamheten kan erbjuda goda lärmiljöer och ge stöd och hjälp åt de barn och elever som är i särskilt behov av det. 

Speciallärare

En påbyggnadsutbildning för de som redan har en lärarexamen. Som speciallärare arbetar man direkt med de elever som behöver stöd på olika sätt. Arbetet kan till exempel handla om att förebygga och åtgärda problem och hinder, leda pedagogisk utveckling och följa upp och utvärdera arbete.

Källa: Stockholms universitet och Umeå universitet


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00