Debatt

Slutreplik: Vi vill se handling i skolfrågan

Det är mycket välkommet att Miljöpartiet vill diskutera de Sverigefinska skolornas situation. Det är också välkommet att de problem och hot som dessa skolor står inför inte bara är vår bild utan även Miljöpartiets. Det skriver Sverigefinska skolan i Stockholm tillsammans med Finsk-svenska handelskammaren, Finlandsinstitutet och akademiska experter på finska språket. 

”Det behövs en skoldebatt som inte drar till med storsläggor och buntar ihop skolor med helt olika förutsättningar”.
”Det behövs en skoldebatt som inte drar till med storsläggor och buntar ihop skolor med helt olika förutsättningar”.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Marko Leppälä Smolander
Rektor Sverigefinska skolan i Stockholm
Satu Harnesk
Styrelseordförande Sverigefinska skolan i Stockholm AB
Yvonne Ingman
Styrelseordförande Stiftelsen Sverigefinska skolan i Stockholm
Kjell Skoglund
Vd Finsk-svenska handelskammaren FINSVE
Anders Eriksson
Direktör Finlandsinstitutet
Jarmo Lainio
Professor i finska, Stockholms universitet och Sveriges representant i Europarådets expertkommitté för övervakning av europeisk stadga för landsdels- och minoritetsspråk
Satu Gröndahl
Docent och universitetslektor i finska, Uppsala universitet
 

 

För att kunna säkerställa dessa skolors fortsatta verksamhet behövs en skoldebatt som ser till helheten. Det behövs en skoldebatt som inte drar till med storsläggor och buntar ihop skolor med helt olika förutsättningar. För så enkel är inte verkligheten.

Vad säger övriga riksdagspartier?

Fler partier än Miljöpartiet borde ta den här debatten. Fler partier borde också komma med konkreta exempel på hur åtgärder som vidtas ska utformas så att till exempel Sverigefinska skolor inte drabbas. En del typer av krav som ställs på skolor kan komma att slå hårt och bli väldigt resurskrävande. Vad säger ni övriga riksdagspartier?

Läs också

Sverige behöver fler skolor som de Sverigefinska. Låt inte en kantrad skoldebatt leda till att initiativ inte tas för att starta liknande idéburna skolor.

Låt inte en kantrad skoldebatt leda till att initiativ inte tas för att starta liknande idéburna skolor.

Det går inte att komma ifrån att möjligheter till flerspråkighet är synnerligen viktiga. Språk är mer än enstaka ord. Språk är en viktig kulturbärare och en tydlig länk till ett ursprung. Det är också så att skolor där barn både får högkvalitativ undervisning och använder språken i sandlådan är ovärderliga för att åstadkomma vuxna som är funktionellt tvåspråkiga.

Läs tidigare inlägg i debatten

MP: Gör skillnad på idéburna och vinstutdelande friskolor 

Idéburna skolor drabbas negativt av behovet att reglera det som har blivit en skolmarknad. När vi har aktörer i skolsystemet som drivs av att tjäna så mycket pengar som möjligt krävs regler. Och reglerna drabbar alla skolor, oavsett ägarnas syfte. Det skriver Annika Hirvonen (MP) i en replik.

Straffa inte Sverigefinska skolor – skoldebattens vita fläck

Finskan är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. Ändå är de Sverigefinska skolorna oförklarligt vita fläckar i skoldebatten. Nu riskerar vi att få en kollektiv bestraffning av politiker. Det skriver Sverigefinska skolan i Stockholm tillsammans med Finsk-svenska handelskammaren, Finlandsinstitutet och akademiska experter på finska språket.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00