Debatt

Slutreplik: Glädjande besked från UHR

SLUTREPLIK. Det är glädjande att UHR nu säger att högskoleprovet för gravt synskadade kommer att ges i vår. Det är även bra om det i framtiden ges fler provtillfällen. Personer med funktionsnedsättning måste ha samma möjligheter, skriver Ilona Szatmári Waldau (V).

Vänsterpartiets högskolepolitiska talesperson Ilona Szatmári Waldau.
Vänsterpartiets högskolepolitiska talesperson Ilona Szatmári Waldau.Foto: Jessica Segerberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ilona Szatmári Waldau (V)
Riksdagsledamot och högskolepolitisk talesperson


Jag har på flera olika sätt försökt få klarhet i om personer med grav synnedsättning får göra högskoleprovet med anpassningar i vår. Jag har frågat ansvarig minister och jag har frågat generaldirektören för Universitets- och högskolerådet (UHR), Karin Röding.

Efter att jag inte fått några tydliga och klara svar på min fråga valde jag att via en debattartikel uppmana UHR att anordna det anpassade provet i vår, trots att det normalt bara ges på hösten.

Konstigt formulerat

Därför är det nu glädjande att Karin Röding i ett svar på min debattartikel säger att provet för gravt synskadade kommer att ges i vår och att UHR beklagar om det förekommit otydligheter på den punkten.

Sedan kan man ju undra varför det är formulerat som att jag har fel när det enda jag sagt är att de risker att få vänta till hösten 2021 om de inte får göra provet på våren.

Ilona Szatmári Waldau (V)
Högskolepolitisk talesperson

Läs också

Sedan kan man ju undra varför det är formulerat som att jag har fel när det enda jag sagt är att de risker att få vänta till hösten 2021 om de inte får göra provet på våren.

Måste ha samma möjligheter

Jag väljer dock att ta fasta på det glädjande svaret att provet ges och att UHR beklagar otydligheten. Jag gläder mig också åt öppningen att det ska ges fler provtillfällen. En person med funktionsnedsättning måste ha samma möjligheter att göra högskoleprovet som dem utan funktionsnedsättning.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Karin Röding: Vänsterpartiets påstående stämmer inte

Det stämmer inte att gravt synskadade riskerar att få vänta till hösten 2021 innan de kan skriva högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet har ett färdigt anpassat högskoleprov som kommer att användas nästa gång högskoleprovet genomförs. Det skriver generaldirektör Karin Röding.

V-ledamot: Diskriminera inte dem som behöver anpassade prov

Gravt synskadade riskerar att få vänta till hösten 2021 innan de får möjlighet att skriva högskoleprovet. Beslutsfattarna ger allt för vaga besked i frågan, skriver Ilona Szatmári Waldau (V), högskolepolitisk talesperson.


Nämnda personer

Ilona Szatmari Waldau

Riksdagsledamot (V)

Karin Röding

Tidigare generaldirektör och chef för Universitets- och högskolerådet, tidigare statssekreterare vid utbildningsdepartementet
Legitimerad tandläkare och medicine doktor, Karolinska Institutet (2005), masterexamen i statsvetenskap, Lunds uni. (1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00