SKR sågar kapat statsbidrag: ”Kommuner sätts i utsatt position”

I vårändringsbudgeten halverades det tillfälliga statsbidraget till kommuner med högt flyktingmottagande för att finansiera åtgärder mot arbetslöshet. Men enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) finns fortsatt behov av statsbidraget.

”De 100 miljoner kronorna tas från det statsbidrag som i stället skulle gått till kommuner med ett högt flyktingmottagande”, menar Roy Melchert på SKR.
”De 100 miljoner kronorna tas från det statsbidrag som i stället skulle gått till kommuner med ett högt flyktingmottagande”, menar Roy Melchert på SKR.Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

För att möta arbetslösheten skjuter regeringen till 500 miljoner till kommunernas vuxenutbildning i vårändringsbudgeten, där 100 miljoner går till sfi för ukrainare. Men för att finansiera satsningarna på sfi halverar regeringen det tillfälliga statsbidraget till kommuner med högt flyktingmottagande.

Enligt regeringen har kommunerna inget behov av pengarna eftersom man inte tar emot lika många nyanlända.

– De här 100 miljonerna lägger vi på annat som vi ser är viktigare här och nu, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00