Skolor ska kunna få vite för trakasserier

KORTNYTT. Gustav Fridolin vill se att Skolinspektionen tar över uppdraget att utreda misstankar om sexuella trakasserier i skolan och myndigheten ska även kunna ge skolor vite om de inte tar itu med problemen.

Sexuella trakasserier i skolan uppmärksammades under hösten under #metoo-kampanjen. Tidigare har dessa ärenden hanterats av Diskrimineringsombudsmannen. Nu föreslår utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) en ändring i samband med att Skolinspektionen publicerade sin granskning av sex- och samlevnadsundervisningen i svenska skolor. Gustav Fridolin vill istället att Skolinspektionen ska ha ansvaret att utreda sexuella trakasserier. Förslaget innebär också att skolor ska kunna straffas med vite om de inte tar itu med sexuella trakasserier. 

− Det här innebär att Skolinspektionen får hela ansvaret för att utreda sexuella trakasserier också när du som elev anmäler att du har varit med om någonting. Och på det sättet kan man säkra att i förekommande fall elever får skadestånd och att också huvudmannen kan dömas till ett vite, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Ekot.

Läs också: Skolinspektionen vill att det ska pratas mer sex i skolan

Login