Skolinspektionen: Skolor gör för lite för högpresterande elever

En ny granskning från Skolinspektionen visar att skolor lägger stort fokus på elever som riskerar att inte nå målen, men missar de elever som ligger långt fram. Undervisningen bör i högre grad anpassas till dessa, menar utredaren Ulrika Rosengren. 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rebecka Prahl

En stor majoritet av de granskade skolorna (24 av 29) behöver utveckla sitt arbete med elever som ligger långt fram i sin kunskapsutveckling. Eleverna uppmärksammas inte på samma sätt som de elever som riskerar att inte nå målen. 

– På de flesta skolor som vi varit ute på är det tydligt att skolorna har fokus på de elever som har svårt att nå målen, säger Ulrika Rosengren, utredare på Skolinspektionen, till Altinget. 

Ett stort resultat i granskningen är att väldigt många lärare lämnas ensamma. Skolan pratar inte om de här eleverna, man är osäker på att identifiera eleverna.

Det leder enligt Rosengren till att skolorna missar elever som ligger långt fram. Eleverna kan tappa intresset för skolan, utvecklas inte så långt som de kan och vill eventuellt inte prestera längre.  

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00