Om  
Tommy Lagergren

Skolinspektionen får 30 miljoner för att granska SFI

Skolinspektionen får drygt 30 extra miljoner över tre år för att granska och förbättra kvaliteten inom SFI. Det enligt regeringens budget, rapporterar tidningen Ämnesläraren.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Ditte Roslund

Regeringen utökar Skolinspektionens uppdrag och ökar myndighetens anslag i sin budget. Totalt får myndigheten drygt 30 miljoner kronor under tre år för att granska och förbättra SFI-undervisningen, skriver Ämnesläraren

Exakt vad Skolinspektionens utökade uppdrag kommer att fokusera på är ännu inte klart, men biträdande generaldirektör Tommy Lagergren skriver till Ämnesläraren att:

”Om vi får mer pengar att granska SFI så skulle det innebära att vi kan granska mer på verksamhets- och skolnivå och inte bara på huvudmannanivå.”

Karin Sandwall, som var regeringens särskilda utredare i KLIVA-utredningen, tycker att undervisningen i klassrummet behöver granskas.

– De bör fokusera på elevers möjligheter att lära sig ”utveckla ett funktionellt andraspråk” precis som det står i läroplanen. Hur aktiva är eleverna? Lär de sig att kommunicera på svenska? Hur ser de själva på sin utbildning? säger hon till Ämnesläraren.

Nämnda personer

Tommy Lagergren

Avdelningschef Skolverket
fil. mag. i pedagogik (Uppsala universitet, 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024