SD: ”Vi har stått pall, trots andra partiers triangulering”

En bedrövelse om det inte blir maktskifte, men en glädje om partiet blir oppositionsledande. Så sammanfattar ledande Sverigedemokrater de preliminära siffrorna på valkvällen. ”Ett styrkebesked för partiet”, säger vice partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson, som menar att många partier har kopierat SD:s politik i valrörelsen. 

Bilder på Sverigedemokraternas valvaka.
Bilder på Sverigedemokraternas valvaka.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Jacob Hederos

Enligt SVT:s vallokalsundersökning så har 14 procent av M:s väljare förra valet valt att gå till över till SD.

När EU-parlamentarikern Charlie Weimers tidigare i kväll kommenterade TV4:s valdagssiffror, där SD steg och M tappade lika mycket (3,8 procent) så sade han så här till Altinget: 

– Det är ju högerkannibalism. Men jag hoppas att det ser annorlunda ut senare ikväll. Men någonstans är det ju så att det är en bedrövelse om det inte blir maktskifte. Men att partiet nu blir oppositionsledande, det är en milstolpe för oss, så man får ju liksom finna glädje i allt.

Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare, vice partisekreterare och energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna håller till viss del med om den beskrivning som Charlie Weimers lägger fram.

– Det är klart att det blivit någon form av kannibalism, även om det är ett tufft uttryck. Samtidigt har också Socialdemokraterna enligt vallokalsundersökningen tappat 12 procent av sina väljare 2018 till SD.

Vad tänker du om det läge ni har nu?

– Det är svårt. Det finns nog en stor chans att det diffar än mer, när vi ser på skillnader mellan stad och land. Men sedan gläder jag mig över de siffror jag ser. Vi tar positionen som näst största parti i båda vallokalsundersökningarna. Det tror jag handlar mycket om vilka frågor som har diskuterats i valrörelsen, där det fortsatt har varit brott och straff, men också med kopplingarna till migration och integration, säger Bäckström Johansson och fortsätter:

– Energipolitiken är också ett område där vi har legat rätt positionerade med kärnkraften under en lång tid. Och där har oppositionen fått rätt i många lägen.

Hade du förväntat dig det här resultatet i valundersökningen?

– Jag har sagt själv att strax över 20 är nog det vi kan förvänta oss. Nu har vi inga resultat ännu, och nu får vi se. Tidigare har vi varit underskattade i Valun, senast var vi överskattade. Men kring 20 ser vi ändå ut att landa.

– Men nu får vi se. Det är så få röster som avgör, och nu har vi utlandsrösterna som ska läggas på detta. De har ju inte fångats upp i vallokalsundersökningarna. Där har ju Moderaterna lagt extra kraft på att få utlandssvenskar att rösta i högre grad. Så det finns många sådana spännande saker som vi inte vet hur de ska slå i det här valet. Och det är inte många röster som skiljer mellan blocken heller. 

Ni har prickat in många av de sakpolitiska frågor som dominerat denna valrörelse. Men vad är det då som gör att inte ni är större, i det samlade laget?

– Ja, vi har legat bra. Men det är klart att Moderaterna har jagat oss i brott och straff, det finns andra partier som givetvis har en liknande politik och som också legat rätt så nära. Det har också funnits ett behov av stödröster på högersidan. Där L i ena undersökningen fått mer, andra mindre. Vi får se om Moderaternas resultat diffar sedan.

– Men vi har ju gått framåt ordentligt, och det tycker jag är ett styrkebesked för partiet om man ser till att vi varit ensamma när det gäller migration och integration. I brott och straff har vi kanske inte varit lika ensamma, men nu har vi partier som enligt vårt tycke har kopierat vår politik, eller i alla fall närmat sig oss. Vi har stått pall, trots andra partiers triangulering. För det är också något som vi hade kunnat uppleva, om man ser till exempelvis Dansk folkeparti. Där man antingen rört sig för långt ut från var väljarna finns, eller att man blir av med sina väljare till andra partier, för att det blir andra frågor som är viktigare, där det kanske är andra partier som har högt förtroende. Men den prövningen har vi gått igenom, och det ser ut som vi klarat av det väl.

Var det ett strategiskt misstag av de andra att triangulera?

– Ja, det ska nog inte jag svara på i sådana fall. Men jag tror att vi har givetvis tjänat på att det är våra frågor som har diskuterats i väldigt hög grad. Likväl så vill väljarna nog söka det parti som är beredda att gå långt när det kommer till att låsa in brottslingar, prioritera fler poliser och att vi faktiskt utvisar utländska kriminella medborgare.

Gjorde Moderaterna fel som inte prioriterade exempelvis ekonomiska frågor, där de har högre förtroende?

– Det får vi se om en stund. Skulle siffrorna svänga och vi vinner valet, så har det väl ändå varit lyckat, som lag. Men det går att resonera kring det, det är ju en fråga där de har högre förtroende och det får väl Moderaterna närmare lämna en kommentar på.

Nämnda personer

Mattias Bäckström Johansson

Riksdagsledamot (SD), partisekreterare, ledamot i partistyrelsen
Driftingenjör (Högskolan i Kalmar, 2008)

Charlie Weimers

Europaparlamentariker (SD)
fil. kand. statsvetenskap (Karlstads uni., 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00