Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Satsa på lärlingsutbildning och håll unga borta från gängen

”Ett potentiellt hårt slag mot svenska gängkriminella”, kommenterade inrikesminister Mikael Damberg (S) det stora polistillslaget mot organiserad brottslighet som skedde nyligen. Tänk om vi i stället fick säga ”färre unga söker sig till gängen” och ”rekordmånga söker en lärlingsutbildning”, skriver Academedia.

”Yrkesutbildningarna är ingen samlingsplats för skoltrötta, ingen samlingsplats för personer på glid. De är en möjlighet att ge meningsfull sysselsättning till de som vill ut på arbetsmarknaden med ett yrke i bagaget.”
”Yrkesutbildningarna är ingen samlingsplats för skoltrötta, ingen samlingsplats för personer på glid. De är en möjlighet att ge meningsfull sysselsättning till de som vill ut på arbetsmarknaden med ett yrke i bagaget.”Foto: Helena Landstedt/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

De senaste veckorna har nyheterna om tillslag mot kriminella gäng duggat tätt i medierna. Svensk polis har samarbetat med den europeiska polismyndigheten Europol och gripit en rad framträdande kriminella över hela Sverige. Det är ett styrkebesked och en tydlig signal att civilsamhället inte accepterar den till synes eskalerande organiserande brottsligheten.

Tyvärr är insatsen inte en långsiktig lösning på det trauma för samhälle och individ som gängkriminalitet är. För många som grips kommer fortsätta att begå brott och särskilt sorgligt är det när det är unga människor det handlar om. Unga som har livet framför sig och fortfarande har alternativ, bara någon visar dem dessa. Låt oss ge ett exempel på hur det kan se ut.

Det behövs andra alternativ

För fyra år sedan ringde en av Academedias rektorer i Stockholm till vår krisledare och bad om hjälp. Barn i området där skolan låg hade börjat stjäla märkesjackor från yngre barn – 14-åringar stal från tolvåringar, som i sin tur stal från tioåringar, som i sin tur stal från åttaåringar. I dag används dessa barn som kurirer för knark, vapen och pengar, samt som spanare så att knarklangning, våldsbrott och utpressning inte upptäcks. Kriminalitet har steg för steg blivit naturlig. Några av dessa barn kommer att bli morgondagens gängkriminella. Det kan vi inte acceptera.

De unga behöver alternativ. De behöver förebilder som inte stjäl. Som inte använder vapen. Som inte hotar. Små barn behöver tonåringarna att se upp till och tonåringarna behöver en väg som inte är kantad av hot och våld. För att leva sitt liv vid sidan av samhället är inte ett val särskilt många gör, förhoppningsvis drömmer fler unga om att bli brandman, pilot, skådespelare eller äventyrare än om att bli kriminell. De som ändå väljer brottslighet gör det eftersom de har svårt att se att något annat faktiskt finns. Det krävs ett alternativ till det invanda, och därmed enklaste sättet att leva. Det krävs en sysselsättning som skapar mening och försörjning.

Det är en möjlighet att ge unga en chans att välja sitt liv, i stället för att i värsta fall tvingas in i kriminella miljöer.

Den vägen finns och den finns i starka skolor. Skolor som ger självförtroende. Skolor som ger trygghet. Särskilt viktiga i detta är yrkes- och lärlingsutbildningarna. Ett stort antal kommunala och fristående gymnasier har yrkesutbildningar inom olika bristyrken. En utmaning för dessa skolor är att eleverna kan få jobb innan de avslutat sin utbildning och då hoppar av utan examen. En lösning är en lärlingsanställning, de jobbar och får lön, samt går i skolan. Samtidigt. Företagen får arbetskraft. Eleverna får lön. Och de får den viktiga examen som senare i livet kan göra hela skillnaden när de söker nya jobb.

Yrkesutbildningar skapar möjligheter

Yrkesutbildningarna är ingen samlingsplats för skoltrötta, ingen samlingsplats för personer på glid. De är en möjlighet att ge meningsfull sysselsättning till de som vill ut på arbetsmarknaden med ett yrke i bagaget. Elever som vill bidra direkt. Det är en möjlighet att ge unga en chans att välja sitt liv, i stället för att i värsta fall tvingas in i kriminella miljöer.

Med hjälp av yrkesutbildning kan vi, förutom att skapa möjlighet till försörjning, också pressa ner ungdomsarbetslösheten och underlätta integrationen. Det gör yrkesutbildning till ett ovärderligt verktyg i kampen mot utanförskapet. Och därmed mot kriminaliteten.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Susanne Christenson

Utbildningsdirektör Academedias praktiska gymnasieområde

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024