S hoppas regeringen överraskar för fler statliga jobb utanför Stockholm

De tidigare regeringarna har misslyckats med att stärka statens närvaro i hela landet, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. Men vad den nya regeringen vill göra åt det är ännu oklart. ”Jag föreställer mig att de har ganska små ambitioner”, säger Fredrik Olovsson (S). 

Sida skulle flytta från sina lokaler i Stockholms innerstad till Botkyrka, beslutade den dåvarande regeringen 2018. Så blev dock inte fallet och biståndsmyndigheten hamnade i stället i Sundbyberg.
Sida skulle flytta från sina lokaler i Stockholms innerstad till Botkyrka, beslutade den dåvarande regeringen 2018. Så blev dock inte fallet och biståndsmyndigheten hamnade i stället i Sundbyberg.Foto: Jessica Gow/TT
Miranda Olsson

Riksrevisionens rapport visar att det finns fördelar med att se hela landet som ett möjligt område för myndigheter, säger Fredrik Olovsson (S), ledamot i näringsutskottet, till Altinget:

– Jag tycker att det är viktigt att man gör ett seriöst arbete och tittar igenom myndigheterna och ser vad de bäst kan vara utlokaliserade. Att man inte bara placerar dem i Stockholm eller dess uppenbara närhet.

Regeringens senaste lokaliseringsbeslut rörde den nya Utbetalningsmyndigheten som får ny ort inför inrättandet vid årsskiftet: ”Stockholmsområdet”.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00