Risk för ökad lärarbrist när elevens val slopas

Regeringen vill stryka elevens val som ämne i grundskolan för att i stället skapa mer tid åt andra ämnen. Nu menar aktörer inom skolväsendet att det riskerar öka lärarbristen.

”Förslaget innebär att vissa ämnen kommer att få mer undervisningstid, som till exempel de samhälls- och naturorienterande ämnena. Där kan det redan, på vissa håll, vara svårt att få behöriga lärare”, menar Annette Wisén, Skolinspektionen. 
”Förslaget innebär att vissa ämnen kommer att få mer undervisningstid, som till exempel de samhälls- och naturorienterande ämnena. Där kan det redan, på vissa håll, vara svårt att få behöriga lärare”, menar Annette Wisén, Skolinspektionen. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Rebecka Prahl

Regeringen vill att ämnet elevens val tas bort i grundskolan, specialskolan och sameskolan från höstterminen 2024. Detta ska frigöra mer undervisningstid, främst till de samhälls- och naturorienterande ämnena, men även till bild, musik samt hem- och konsumentkunskap.  

Förslaget bygger på Skolverkets timplan för hur undervisningen i skolan ska fördelas som presenterades 2021. 

Remissinstanserna är överlag positiva till att ta bort elevens val som ämne, men flera aktörer påpekar att ökade undervisningstimmar i andra ämnen riskerar att få konsekvenser.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00