Regeringen skjuter till mer språkpengar för nyanlända – ”Inte tillräckligt”

Nu vill regeringen att länsstyrelserna ska dela ut mer språkpengar till utbildningsprojekt för flyktingar och nyanlända. Målet är att bland andra ukrainska flyktingar med vårdutbildning ska lära sig svenska och börja arbeta inom svensk sjukvård.

Ukrainska flyktingar i Karskrona. Regeringen vill att asylsökande med vårdutbildning ska kunna börja arbeta inom svensk hälso- och sjukvård.
Ukrainska flyktingar i Karskrona. Regeringen vill att asylsökande med vårdutbildning ska kunna börja arbeta inom svensk hälso- och sjukvård.Foto: Johan Nilsson/TT
Marie Lundahl

Länsstyrelserna har fått ett förnyat uppdrag från regeringen att dela ut 4 miljoner kronor till utbildningsprojekt för nyanlända, asylsökande och ”personer som beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet”. 

Regeringen hoppas att på så sätt få in flyktingar med vårdutbildning och arbetslivserfarenhet – inte minst ukrainsk sådan – på den svenska arbetsmarknaden och i hälso- och sjukvården. Men förslaget får kritik.

I dag har ukrainska flyktingar mycket sämre rättigheter än andra flyktingar som får uppehållstillstånd i Sverige.

Annika Hirvonen (MP).
 

I ett uttalande säger socialminister Lena Hallengren att det är viktigt att tillvarata kompetensen hos nyanlända och asylsökande för att säkra bemanningen inom svensk hälso- och sjukvården. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00