Regeringen satsar på läromedel – men inte för vuxenutbildningen

Regeringen lägger fram en proposition för stärkt tillgång till läromedel, men förslagen omfattar inte komvux och sfi. ”Om vi vill få människor snabbare att kunna svenska och snabbare kunna komma i jobb så är det otroligt viktigt att skärpa upp de här utbildningsformerna”, menar socialdemokraternas Åsa Westlund. 

Socialdemokraterna lägger nu fram en motion i riksdagen om att fria läromedel måste gälla även för komvux och sfi.
Socialdemokraterna lägger nu fram en motion i riksdagen om att fria läromedel måste gälla även för komvux och sfi.Foto: Lars Schröder/TT, Caisa Rasmussen/TT
Rebecka Prahl

I propositionen Stärkt tillgång till läromedel, som lämnades över till riksdagen i början av månaden, föreslår regeringen att läroböcker, läromedel och lärverktyg ska definieras i skollagen, samt att elevers tillgång till sådant material ska förtydligas.

– Våra elever ska ha tillgång till riktiga böcker. De bästa förutsättningarna för att lära sig att läsa och skriva får man med böcker, papper och pennor. För att skollagen inte ska kunna tolkas som att det räcker med digitala lärverktyg eller information på internet behöver lagen förtydligas, menar skolminister Lotta Edholm. 

Regeringen är skyldiga att svara på varför de tycker att det är viktigt med läromedel i grundskolan för yngre elever men inte för vuxna.

Åsa Westlund (S)

Läromedelsutredningen, som ligger till grund för propositionen, föreslår också kostnadsfria läromedel för komvux och sfi, något som regeringen väljer att inte ta med. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00