Regeringen satsar 100 miljoner på SFI till ukrainska flyktingar

Ukrainska flyktingar ska få bättre tillgång till Svenska för invandrare (SFI), och regeringen satsar 100 miljoner kronor i vårändringsbudgeten på att stötta kommunerna. Det beskedet gav ministrarna Mats Persson (L) och Johan Pehrson (L) under en presskonferens på tisdagsmorgonen.

Mats Persson och Johan Pehrson presenterade SFI-satsningen vid en presskonferens på tisdagsmorgonen. (Arkivbild)
Mats Persson och Johan Pehrson presenterade SFI-satsningen vid en presskonferens på tisdagsmorgonen. (Arkivbild)Foto: Caisa Rasmussen/TT
Anders Gustafsson

Hittills har de ukrainska flyktingarna fått delta i ”Svenska från dag ett”, som ges vid folkhögskolor och studieförbund. Men då detta alternativ saknas i fyra av tio kommuner har många efterlyst att ukrainarna också skulle erbjudas SFI, som anordnas i kommunal regi.

Nu finansierar regeringen den möjligheten, och pengarna ska fördelas av Skolverket. Men det innebär ingen rättighet för den enskilda ukrainska flyktingen att få SFI.

– Förutsättningarna för kommunerna ser så olika ut. I vissa kommuner finns det bara ett fåtal individer från Ukraina, så det här är det mest flexibla sättet att sätta igång verksamheten, förklarar utbildningsminister Mats Persson (L) för Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00