Debatt

Regeringen har ingen plan för att stoppa arbetslösheten

Det är tydligt att när regeringen satt på Tidöslott hade den inte några gemensamma tankar kring hur Sverige ska möta arbetslösheten, skriver riksdagsledamoten Jim Svensk Larm (S).

En man utan en plan?
En man utan en plan?Foto: Jessica Gow/TT
Jim Svensk Larm
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Runt om i hela landet skriker arbetsgivare efter rätt utbildad personal. Detta samtidigt som allt pekar mot att arbetslösheten kommer öka. Det är signaler som behöver tas på största allvar. Nu måste det föras en politik som möter behoven.

Utbildning en central del

Den klyfta som finns mellan arbetslösheten och lediga jobb går att möta med ännu mer utbildning. Utbildning är en central del i att ge alla människor en bra grund att stå på när de växer upp, men samtidigt har utbildningar en viktig del för dem som vill omskola sig till något annat senare i livet.

Men nu får försöksverksamheten ett hastigt avslut när regeringen säger stopp.

I den här tiden väljer regeringen att inte prioritera en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är tydligt att när regeringen satt på Tidöslott inte hade några gemensamma tankar kring hur vi ska möta arbetslösheten. Ett exempel är att regeringen inte heller prioriterar de utbildningar som leder till arbete.

Sedan 2018 har det pågått försöksverksamheter med nio olika branschskolor för att erbjuda utbildning inom bristyrken. Det är viktiga utbildningar för att möta det behov som finns. Men nu får försöksverksamheten ett hastigt avslut när regeringen säger stopp.

Branschen skriker efter elektriker

Flera av yrkena har en viktig roll i framtiden, men ett av dem som sticker ut lite extra är utbildningen som distributionselektriker. Det är ett yrke som behövs i den elektrifiering som vi står inför.

Med anledning av regeringens beslut undrar jag om det finns andra planer att möta arbetsgivarnas behov av personal inom dessa branscher, eller om regeringen inte ser nödvändigheten i att möta det här behovet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00