Professor prisas för sitt arbete med skolelever

Per Jensen tilldelas Linköpings universitets skolsamverkanspris. Han prisas bland annat för Populärvetenskapliga veckan, som ska locka elever att läsa vidare på universitet.

Ditte Roslund

Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, tilldelas det nyinstiftade priset vid NSS Skolsamverkanspris. Priset delas ut av Nämnden för skolsamverkan (NSS) som ligger under Tekniska fakulteten vid Linköpings universitet. Det ska gå till en person som samverkat med skolorna och stimulerat intresse i samhället för naturvetenskap, teknik, matematik och datavetenskap.

Per Jensen startade han Biologidagen, som senare utvecklades till Populärvetenskapliga veckan. Under veckan bjuds elever från skolor i hela Sverige in till universitetet för att lyssna på föredrag inom olika forskningsområdet. 

– Är man intresserad så ska man studera vid universitet. Men det kommer inte fullständigt naturligt för många. Den första kontakten med universitetet förenklade så väldigt mycket för mig. Jag kommer själv från ett lågutbildat hem. Ungdomarna vi träffar, även gymnasieelever, har väldigt vaga bilder av vad ett universitet är. Och därför behöver vi forskare berätta om vad vi gör, säger Per Jensen i ett pressmeddelande.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00