Polisutbildningen snart akademisk

POLIS. Utbildningen av polisen ska få högskolestatus. Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska leda till en förändring som har diskuterats i flera år.

Enligt direktiven ska utredaren lägga fram förslag om hur polisutbildningen kan göras om till en högskoleutbildning. Uppdraget ska vara klart den 15 april nästa år.

Dagens utbildning av poliser är till sin form en eftergymnasial utbildning på fem terminer. För att stärka polisens förmåga att bekämpa en brottslighet som ständigt finner nya former krävs en utbildning med förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver regeringen i direktiven.

Vetenskaplig grund

Utredaren ska bland annat granska hur den vetenskapliga grunden ska säkerställas, vilka särskilda regler som kan krävas i förhållande till de andra utbildningar och hur utbildningen i de praktiska momenten ska ske. Andra frågor som ska granskas är hur utbildningen ska dimensioneras och hur intagningen ska gå till.

Polisutbildningen har diskuterat av regering och riksdag under flera år och har utretts flera gånger tidigare. I regeringsförklaringen i höstas lovade regeringen att inleda ett arbete med att göra polisutbildningen till en högskoleutbildning.

Den senaste utredningen lämnades 2008 och då föreslogs en treårig utbildning på högskolenivå. Sedan dess har en flera förändringar skett inom polisen och därför krävs nu en ny analys, enligt direktiven.

 

Forrige artikel Löfven: Lärarnas status måste höjas Löfven: Lärarnas status måste höjas Næste artikel Läsa-skriva-räkna-utredning tillsätts i maj Läsa-skriva-räkna-utredning tillsätts i maj
Debatt: Låt inte svenska studenter betala notan för Brexit

Debatt: Låt inte svenska studenter betala notan för Brexit

DEBATT. Storbritannien har lämnat EU:s utbytesprogram Erasmus+ och Brexitavtalet innehåller ingenting om utbytesstudier till landet. Svenska regeringen måste säkerställa att utbytesstudier med Storbritannien kan fortsätta. Det skriver Moderata studenter (MST).