Oppositionens budgetoffensiv: ”Svenska staten är rik”

Startlån till förstagångsköpare för att de ska komma in på bostadsmarknaden, en räddningsaktion för ålen och en miljard till klimatanpassning – eller till skolor som satsat på behöriga lärare. Det hade oppositionen velat se i vårens budget.

På torsdagen redovisade Muharrem Demirok och Martin Ådahl för Centerpartiets förslag till vårbudget. Även Miljöpartiets, med ett Sverigekort för kollektivtrafik i hela landet, presenterades.
På torsdagen redovisade Muharrem Demirok och Martin Ådahl för Centerpartiets förslag till vårbudget. Även Miljöpartiets, med ett Sverigekort för kollektivtrafik i hela landet, presenterades.Foto: Lars Schröder, Tim Aro/TT
Miranda OlssonLouise Carlsson-ÖrningRebecka Prahl

De skilda budgetförslag som oppositionspartierna presenterar i dagarna kan alla väntas se sig slagna av regeringens och Sverigedemokraternas samlade förslag vid omröstningen i riksdagen framåt sommaren.

Gemensamt är kritiken mot finansminister Svantessons svar på det tuffa ekonomiska läget i kommunerna.

– Det är helt absurt. Den svenska staten är rik. Vi har en jättelåg belåning. De svenska kommunerna är fattiga, de har inte råd och är belånade till taket, säger Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paarup-Petersen, till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00