Debatt

Offentliganställda – det är dags för civil olydnad

Enligt justitieutskottets ordförande Richard Jomshof ska alla offentliganställda omfattas av anmälningsplikten. Vi manar alla offentliganställda till civil olydnad och vägran att utföra arbetsuppgifter som direkt strider mot deras yrkesetik, skriver Emma Wulfstrand och Lars Ohly, Verdandi.

Vad är det för samhälle som regeringen är beredd att skapa? Ska misstänksamhet, angiveri och övervakning verkligen vara det som präglar vårt samhälle? Det frågar sig debattörerna.
Vad är det för samhälle som regeringen är beredd att skapa? Ska misstänksamhet, angiveri och övervakning verkligen vara det som präglar vårt samhälle? Det frågar sig debattörerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Emmeli Wulfstrand
Lars Ohly
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

”Ett angiverisamhälle där lärare, socialarbetare och personal i sjukvården tvingas bli medlöpare.”

Så skriver tre forskare inom välfärdsfrågor och migration i Sydsvenskan. De är oroliga för vilka konsekvenser Tidöavtalets skrivningar om en ny anmälningsplikt kommer att få, om det förverkligas. I avtalet föreslås en ny skyldighet att anmäla papperslösa: ”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistats i Sverige utan tillstånd.”

Alla offentliganställda ska omfattas

Enligt justitieutskottets ordförande, Sverigedemokraten Richard Jomshof, ska alla offentliganställda omfattas av anmälningsplikten. Yrkesgrupper som socialarbetare, lärare, bibliotekarier och sjukvårdspersonal skulle alltså kunna omfattas.

Vad är det för samhälle som regeringen är beredd att skapa? Ska misstänksamhet, angiveri och övervakning verkligen vara det som präglar vårt samhälle?

Det här har naturligtvis väckt stark kritik bland berörda yrkesgrupper, men också bland andra som arbetar med personer som redan idag lever under stark press. Vi vet att människor som riskerar att utvisas utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare redan idag. Med hot om utvisning hängande över sig är de flesta beredda att gå med på arbetsvillkor, löner och arbetstider som ligger mycket långt från kollektivavtalsenliga villkor.

Civilsamhället enda utvägen

Nu ska dessa personer dessutom känna oro för att besöka ett bibliotek, uppsöka sjukvård eller ta kontakt med sociala myndigheter. Vi i civilsamhället kommer snart att vara dessa människors enda utväg vid behov av stöd och hjälp.

Vad är det för samhälle som regeringen är beredd att skapa? Ska misstänksamhet, angiveri och övervakning verkligen vara det som präglar vårt samhälle?

Vi manar till civil olydnad

Verdandi protesterar mot dessa förslag som enbart är tillkomna för att hindra människor från att leva ett bra liv. Vi står som alltid på de utsattas sida. Vi manar alla offentliganställda till civil olydnad och vägran att utföra arbetsuppgifter som direkt strider mot deras yrkesetik.

Nämnda personer

Richard Jomshof

Ordförande i justitieutskottet, riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen
SO-lärare (Malmö uni., 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024