MP-toppar: ”De har försökt att köra in oss i ett kärnkraftshörn”

Miljöpartiet stannar kvar i riksdagen enligt vallokalundersökningen. Att inte backa i klimatfrågan ses som ett skäl till att de vunnit fler röster. ”Däremot har det här valet mer än tidigare varit mer lögner och desinformation”, säger Lorentz Tovatt (MP)

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén och riksdagsledamot Åsa Lindhagen under Miljöpartiets valvaka.
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén och riksdagsledamot Åsa Lindhagen under Miljöpartiets valvaka.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm som kandiderar till riksdagen och som kritiserat det egna partiet för att inte tillräckligt lyfta klimat och miljö i valrörelsen, är nöjd efter vallokalsundersökningarna.

– Det är roligt att partiet har valspurtat i klimatfrågan, precis som jag sa i maj, juni att man behövde göra. Det känns att det är det som partiet behövde, det har också väljarna känt, säger han till Altinget.

På vilket sätt tycker du partiet har lyft klimat och miljö?

– När vi har varit ute i alla kampanjer. Till exempel här i Stockholm. Så har vi har pratat hela tiden om miljö och klimat och det är där vi har varit hemma. Per har varit jätteduktig. Sedan har de andra partierna har försökt att köra in oss i ett kärnkraftshörn, vilket de inte har lyckats med.

– När alla partierna satte igång att sänka bensinskatten, där hände någonting också. Till och med vänsterpartiväljarna insåg att Nooshi inte bryr sig om den frågan, det känner väljarna.

– Det känner vänsterpartister och socialdemokrater och andra som förstår klimatfrågan, även borgerliga väljare, att Miljöpartiet är det parti som står kvar. Det har verkligen känts den här valrörelsen.

Om inte V och S tar klimat och miljö på tillräckligt allvar, hur ska ni då kunna förhandlar om de frågorna i ett eventuellt regeringssamarbete?

– Mycket av det man har gjort, det har varit populistiskt i och inför valrörelsen, många av de här partierna vet ju att det är fel väg att gå. Så det ser jag inte som ett problem, att kunna driva dem åt rätt håll.

Ska MP sitta i regeringen?

– Jag tycker vi ska ha som målsättning att sitta i regeringen. Att driva det. Det är där, vid makten, man har möjligheten att verkligen driva saker. Men inte under vilka premisser som helst, man måste vara en stark part i det. Men primärt ja: Regering.

Tovatt om valvinnar-frågor

Riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) kandiderar inte till riksdagen den här gången, men är glad efter vallokalsundersökningen från SVT.

– Spontant känns det väldigt bra. Vi har ju i den här valrörelsen konsekvent lyft klimat och miljö. Nu har det betalat av sig. Nu har väljarna insett att det finns bara ett klimat- och miljöparti, säger han till Altinget.

Men miljö och klimat har knappast lyft i valdebatten som helhet?

– Vi har försökt gång på gång på gång. Att det inte har lyft i övrigt är för att de andra partierna har ignorerat den.

Har det gynnat er?

– Både ja och nej. Vi vet ju att vi gynnas när frågan är högt på agendan. Men det är svårt att avgöra. Vi blev tydligare. Så kan man säga.

Du har kampanjat hårt den här valrörelsen. Trots att du ska lämna riksdagen. Hur är det?

– Det känns ganska bra att lämna efter en valrörelse där vi har gjort ett väldigt, väldigt bra jobb. En valrörelse där vi har satsat allt och vi har stått fast vid våra värderingar.

– En lärdom är att klimat och miljö är de frågor som vi vinner val på. När vi är tydliga kring våra värderingar, när vi står fast vid vår antirasism, när vi står fast vid mänskliga rättigheter, då kommer vi göra ett bra val.

Vad säger du om valrörelsen som helhet. Har den varit smutsig?

– Jag har varit med så pass länge, så det är få saker som förvånar mig. Däremot har det här valet mer än tidigare varit mer lögner och desinformation. Allt som rör kärnkraft har varit helt bakvänt och alla de här populistiska utspelen kring utsatta områden.

Lind: Det har slagit tillbaka

Även Amanda Lind, tidigare MP-kulturminister lyfter partiets slutspurt i valrörelsen som en förklaring till de lovande prognoserna för de gröna.

– Men det har också varit en väldigt hård kampanj från SD och högern att putta ut oss i riksdagen. Det tror jag slagit tillbaka, säger hon till Altinget.

Om resultatet står sig, ska MP sitta i regeringen?

– Miljöpartiet har gjort bedömningen att vi kan påverka bäst i regering. Sen tycker vi också att alla som ingår i ett regeringsunderlag också sitter i en regering och att inte en del står utanför. Det ger en stabilare regering och det är bäst för Sverige.

Nämnda personer

Daniel Helldén

Språkrör Miljöpartiet
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni.)

Lorentz Tovatt

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024