Mer pengar ska lösa kön till digital AT-tenta

700 000 kronor ska lösa problemen med köer till e-AT-provet. ”Den här situationen borde aldrig ha uppstått” säger Shadi Ghorbani, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Foto: Gabriel Liljevall
Linda Berglund

I vårändringsbudgeten skjuter regeringen till 300 000 kronor till Karolinska institutet. Pengarna tas från anslaget för folkhälsa och sjukvård. Dessutom kommer 400 000 kronor att omfördelas i ändringsregleringsbreven på utbildningsområdet efter att riksdagen klubbat vårändringsbudgeten.

Bakgrunden är att efterfrågan på platser till den digitala tentan för allmäntjänstgöring, eAT-provet, har vuxit kraftigt. Totalt finns cirka 1600 platser och provet ges fyra gånger under året. Men långt ifrån alla AT-läkare har kunnat få en plats, bland annat på grund av att lokalkostnaderna ökat. Provet behövs för att AT-läkarna ska få ut sin legitimation. 

– KI har signalerat flera gånger under en längre tid att det kommer att bli trångt och nu är det andra gången det sker. Vi har fått signaler från medlemmar som för andra gången nekas plats och de är alldeles förtvivlade, säger Shadi Ghorbani.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00