Kraftig utbyggnad av yrkeshögskolan

BUDGET. I höstens budget kommer regeringen att föreslå att yrkeshögskolan får ytterligare 2 500 platser nästa år. Året därefter ska yrkeshögskolan utökas med 6 000 platser.

Foto: Bild: Johan Jepsson
Mattias Croneborg
Fakta

Yrkeshögskolan – en vinstlott

En undersökning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar att det gått bra för studenter som läst på yrkeshögskolan.
Undersökningen som gjorts av Patrik Lind och Alexander Westerberg visar att sysselsättningsgraden före utbildningen var cirka 60–70 procent men ökar till cirka 80–90 procent efter utbildningen.
De som tar examen ökar även sin medianinkomst per år från strax under 100 000 kronor till cirka 250 000 kronor. Inkomstlyftet beror på en kombination av högre lön, mer heltidsarbete och att fler arbetar under en större del av året.
Men artikelförfattarna påpekar att ”sett till ålder och fas av arbetslivet hade dock sannolikt en del av den förbättrade arbetsmarknadssituationen ägt rum ändå”.

Källa: Yrkeshögskolan – vilka söker, vem tar examen och hur går det sedan? http://www.ifau.se/Upload/pdf/se/2015/r-2015-12-Yrkeshogskolan.pdf

– Det är en ordentlig satsning, säger Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan, till Altinget.

– I år startar 9 600 nybörjarplatser på yrkeshögskolan. Det blir drygt 12 000 platser

Dokumentation

Om Yrkeshögskolan

I yrkeshögskolan samlas alla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar. Tanken med de eftergymnasiala yrkesutbildningarna är att de ska svara mot arbetslivets behov. Utbildningarna ska utvecklas och bedrivas i samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare.

Yrkeshögskolan inrättades juli 2009 på och ersatte bland andra den tidigare kvalificerade yrkesutbildningen.

Kvalificerad yrkesutbildning (KY) startades på försök 1996 och övergick 2001 till att bli en permanent utbildningsform. Antalet årsstudieplatser har ökat successivt på yrkeshögskolan.

Antalet platser som fanns att söka till YH-utbildningar med start under 2014 var 18 900 och söktes av fler än två personer per plats.

Konkurrensen bland de som anordnar utbildningarna är högre än så. Bara en fjärdedel av de som ansöker om att få arrangera kurser inom yrkeshögskolan blir beviljade.

Länk till regeringens förslag till nya regler. DS 2015:41

Länk till regeringens budgetutspel


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00