Kompass om stopp för religiösa friskolor: ”omfattande inskränkning” 

Regeringens förslag om etableringsstopp för religiösa friskolor stöter på kritik från remissinstanserna. Anders Kompass, vikarierande direktör för Institutet för mänskliga rättigheter, menar att regeringens generalisering av konfessionella friskolor innebär en risk för diskriminering. 

”Det är viktigt att tillsynsmyndigheter som Skolinspektionen har de verktyg de behöver för att vida åtgärder när det finns tydliga brister”, säger Anders Kompass, men menar samtidigt att det inte finns tillräckligt starka skäl för ett etableringsstopp. 
”Det är viktigt att tillsynsmyndigheter som Skolinspektionen har de verktyg de behöver för att vida åtgärder när det finns tydliga brister”, säger Anders Kompass, men menar samtidigt att det inte finns tillräckligt starka skäl för ett etableringsstopp. Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

Förslaget innebär ett stopp för nya konfessionella friskolor från 2024. Redan verksamma religiösa friskolor kommer heller inte kunna utöka sin verksamhet. 

Generella inskränkningar kan bara rättfärdigas när det finns ett tydligt samband mellan det man vill inskränka och de mål man vill uppnå.

Anders Kompass
Vikarierande direktör Institutet för mänskliga rättigheter

Responsen från flera remissinstanser är övervägande negativ. Där ingår

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00