Kommunerna nyckelspelare i S skuggbudget

I höstas ökade regeringen anslaget till Regeringskansliet med 500 miljoner kronor. Nu vill Socialdemokraterna dra ned. ”Vi tyckte att det var helt orimligt redan när de föreslog det i höstas”, säger Mikael Damberg (S).

Socialdemokraternas Mikael Damberg (S) vill att Ulf Kristerssons (M) regeringskansli ska få mindre pengar.
Socialdemokraternas Mikael Damberg (S) vill att Ulf Kristerssons (M) regeringskansli ska få mindre pengar.Foto: Fredrik Persson, Lars Schröder/TT
Johan Manell

I regeringens budget i höstas ökades anslaget till Regeringskansliet (RK) kraftigt. Bara i år får myndigheten 500 miljoner kronor mer än förra året. 2024 och 2025 kommer RK att få 900 miljoner kronor mer årligen. När Altinget pratade med Vänsterpartiets och Centerpartiets ekonomisk-politiska personer då, rasade de mot förslaget.

Nu är Socialdemokraterna också på krigsstigen. I sitt förslag till skuggbudget föreslår de att anslaget till Regeringskansliet ska dras ned med 350 miljoner kronor i år.

– Vi tyckte att det var helt orimligt redan när de föreslog att de skulle öka Regeringskansliets budget med 500 miljoner kronor. Det är en enorm ökning, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson, till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00