Kommuner in – friskolor ut

ANALYS. Två viktiga händelser för Skolsverige de senaste dagarna visar tydligt hur regeringen prioriterar bland skolans huvudmän.

En tung fråga för dem som arbetar inom skolan är hur mycket huvudmännen ska få säga till om och hur huvudmännens relation till staten ska se ut. Regeringen har de senaste dagarna meddelat att man går vidare med vinster i välfärden. Samtidigt har man gett Statskontoret ett uppdrag om kommuners inflytande när det gäller att utforma dokument som styr hur skolorna ska jobba.

Båda frågarna avgörs på finansdepartementet – närmare bestämt av civilminister Ardalan Shekarabi (S) – inte på utbildningsdepartementet. För många kommunpolitiker, utbildningschefer och rektorer kan det bli viktigare vad Shekarabi gör än vad utbildningsminister Gustav Fridolin gör.

Den första frågan gäller vinster i välfärden. DN rapporterar att regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett förslag och att bara detaljer återstår. Men en viktig detalj i sammanhanget är om det finns majoritet för det i riksdagen. Ardalan Shekarabi säger att en proposition ska läggas fram till riksdagen så att man kan rösta om det under våren.

Login