Koll av skolpersonal kan bli integritetsvänligare

INTEGRITET. Registerkontroll för personal i gymnasie- och gymnasiesärskola kan komma att bli obligatoriskt. Bestämmelserna föreslås också bli mer integritetsvänliga för att förhindra att känsliga uppgifter sprids.

Fakta
Övriga föreslagna ändringar i promemorian Vissa skollagsfrågor del 4:
  • Enskilda huvudmäns rätt till bidrag föreslås kunna återkallas helt eller delvis om inte utbildning startat senast vid början av det läsår som inleds senast två år efter det första läsår som godkännandet avser.
    Enskilda huvudmän föreslås blir skyldiga att inhämta ett yttrande från en elevs hemkommun när den tas emot i gymnasiesärskolan, på samma sätt som i dag gäller för kommunala huvudmän. Yttrandet ska innehålla uppgift om den sökande tillhör gymnasiesärskolans målgrupp.
  • Bestämmelser om undantag vid betygsättning på gymnasienivå föreslås bli enhetliga för de olika skolformerna.
  • Kommuner föreslås få betygsrätt för distansundervisning. Enligt nuvarande bestämmelser har bara enskilda huvudmän och inte kommuner rätt till att sätta betyg, anordna prövning, utfärda betyg och gymnasieexamen för elever som har distansundervisning för att de vistas utomlands under en längre period.

Flertalet förslag till ändringar i skollagen har gått ut på remiss från regeringen. Bland annat föreslås registerkontroll för personal i gymnasieskola och gymnasiesärskola bli obligatoriskt.

Regeringen föreslår att det istället

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - DEPARTEMENTSSERIEN

Vad händer nu?

  • Sista datum för att lämna in remissvar är 1 mars 2017. 
  • Samtliga lagförslag i promemorian föreslås kraft den 1 juli 2018. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00