Här är partiernas utbildningspolitiker som vill stanna och lämna

Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet förlorar var sin utbildningspolitisk talesperson efter valet. Det visar Altingets genomgång av vilka som kandiderar. Daniel Riazat (V) kandiderar fortfarande till riksdagen, men i ett nytt valdistrikt. 

Flera ledamöter hoppas få fortsätta med sina nuvarande uppdrag efter valet i höst.
Flera ledamöter hoppas få fortsätta med sina nuvarande uppdrag efter valet i höst.Foto: Robert Henriksson/TT
Anton Storm

Altinget har gjort en samanställning av riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner inför valet. Många av de redan sittande ledamöterna kandiderar även i år till riksdagen, men tre talespersoner ställer inte upp igen.

I många av partierna har det skett förändringar på vilka som är talespersoner och vilka som ska vara ledamöter i vilket utskott. En av förändringarna är moderaten Lars Hjälmered som fick uppdraget som utbildningspolitisk talesperson efter att paritet petat Kristina Axén Olin. Sverigedemokraterna gav i stället tillbaka uppdraget som utbildningspolitisk talesperson till Richard Jomshof. 

Utbildningsministern Anna Ekström har inte suttit i riksdagen tidigare eller kandiderat. Till valet i höst tänker hon fortsätta så, men huruvida hon hoppas på att sitta kvar som utbildningsminister eller inte i en potentiell Anderssonregering är något hon helst lämnar osagt.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00