Granskningen av extremism på skolor skärps: ”Svårt att få den sanna bilden”

”Utmaningarna är ju att de här miljöerna kan vara slutna. Att man som elev eller anställd känner en lojalitet mot de som driver skolan och mot lärarna”, säger Lars Thornberg, Skolinspektionen, om myndighetens nya uppdrag. 

Römosseskolan i Göteborg är en av de muslimska friskolor som stängts av Skolinspektionen. I december 2022 dömdes skolans tidigare rektor till fängelse för att ha förskingrat 12 miljoner kronor. I stället för att finansiera elevernas skolgång, gick delar av pengarna till ett islamistiskt parti.
Römosseskolan i Göteborg är en av de muslimska friskolor som stängts av Skolinspektionen. I december 2022 dömdes skolans tidigare rektor till fängelse för att ha förskingrat 12 miljoner kronor. I stället för att finansiera elevernas skolgång, gick delar av pengarna till ett islamistiskt parti.Foto: Adam Ihse/TT
Rebecka Prahl

Enligt det nya regeringsuppdraget ska Skolinspektionen skärpa sin tillsyn av religiösa friskolor, samt skolor där myndigheten ser en risk för våldsbejakande extremism och islamism. 

Detta ska bland annat ske genom

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00