Granskningen av extremism på skolor skärps: ”Svårt att få den sanna bilden”

”Utmaningarna är ju att de här miljöerna kan vara slutna. Att man som elev eller anställd känner en lojalitet mot de som driver skolan och mot lärarna”, säger Lars Thornberg, Skolinspektionen, om myndighetens nya uppdrag. 

Römosseskolan i Göteborg är en av de muslimska friskolor som stängts av Skolinspektionen. I december 2022 dömdes skolans tidigare rektor till fängelse för att ha förskingrat 12 miljoner kronor. I stället för att finansiera elevernas skolgång, gick delar av pengarna till ett islamistiskt parti.
Römosseskolan i Göteborg är en av de muslimska friskolor som stängts av Skolinspektionen. I december 2022 dömdes skolans tidigare rektor till fängelse för att ha förskingrat 12 miljoner kronor. I stället för att finansiera elevernas skolgång, gick delar av pengarna till ett islamistiskt parti.Foto: Adam Ihse/TT
Rebecka Prahl

Enligt det nya regeringsuppdraget ska Skolinspektionen skärpa sin tillsyn av religiösa friskolor, samt skolor där myndigheten ser en risk för våldsbejakande extremism och islamism. 

Detta ska bland annat ske genom fler oanmälda besök.

– Oanmälda besök kan vara en väldigt bra metod när det finns en misstanke eller en risk att man inte får se en äkta skolsituation, utan vi tror att man på något vis riggar undervisningen, säger Lars Thornberg, som ingår i gd-staben på Skolinspektionen. 

Nu kommer vi för första gången få koll på hur många skolor det finns med konfessionell inriktning.

Lars Thornberg, Skolinspektionen

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.