Debatt

Försvarsmakten: Andelen kränkningar bland värnpliktiga minskar

Nyligen presenterades resultatet för grundutbildningsenkäten 2021. Till skillnad mot vad man kan ha sett i media så visar resultatet från årets enkät att antalet kränkningar bland värnpliktiga faktiskt minskar. Detta är en tydlig trend. Om man går in i vissa segment i redovisningen kan det se ut som enskilda staplar ökar jämfört med 2020. Men på den nivån kan inte resultaten jämföras, skriver överste Peter Nilsson, Försvarsmakten.

”Försvarsmakten tar dessa frågor på allvar och det är viktigt att denna typ av fråga får den respekt och saklighet som krävs.”
”Försvarsmakten tar dessa frågor på allvar och det är viktigt att denna typ av fråga får den respekt och saklighet som krävs.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Försvarsmakten låter varje år de värnpliktiga svara på en enkät om hur de har upplevt sin utbildning och utbildningsmiljö. Enkäten genomförs årligen, i samarbete med Kantar Sifo, och syftar till att utveckla grundutbildningen. Enkäten håller hög vetenskaplig nivå och ger Försvarsmakten ett bra underlag för vidare utveckling och utvärdering.

Resultatet från utbildningsåret 2021 visar att de värnpliktiga fortsatt ger utbildningen ett högt helhetsomdöme. En stor andel rekommenderar dessutom andra att söka grundutbildningen. Tyvärr ser vi att det fortfarande förekommer dålig jargong, tillmälen och kränkningar – framför allt mellan de värnpliktiga men också mellan soldater och befäl. Bedömningen på förhand var att andelen kränkningar under utbildningsåret 2021 skulle kunna öka, detta med hänsyn till att de värnpliktiga hållits isolerade i större utsträckning (på grund av pandemin) vilket antogs kunna leda till friktioner. Resultatet visar dock på det motsatta. Antalet kränkningar har minskat något totalt sett, från 30 procent förra året till 28 procent av alla svaranden i årets undersökning.

Inte gjorda för att jämföras

I jämförelse med förra årets rapport kan man tolka resultatet som att andelen sexuella trakasserier ökar. Men tabellerna är inte primärt gjorda för att jämföras med varandra på den nivån, från år till år. Metoder ändras och nya fördjupande frågeställningar tillkommer allt eftersom vi blir klokare.

Redovisningen i år visar att det förkommer sexuella trakasserier men på en väldigt låg nivå. 1,1 procent av alla svarande anger att de upplevt sexuella trakasserier 2021, förra året var siffran 0,6 procent. Nytt för 2021 är att det kommer följdfrågor som kan ha bidragit till att frågorna blivit tydligare och möjligen kan detta förklara ökningen i procent. Men med det sagt så är det också så att resultatet i procent är så lågt att man även kan anta att de inte helt speglar verkligheten.

Det innebär inte att man kan dra slutsatsen att Försvarsmakten inte ska jobba med dessa frågor. Vår erfarenhet visar att alla dessa frågor måste tas på allvar och att det kräver tid och långsiktiga investeringar. De värnpliktiga 2020 och 2021 anger att den största orsaken till kränkning är sättet att konversera.

Nolltolerans mot kränkningar

Är då andelen kränkningar i Försvarsmakten särskild hög?

Det råder nolltolerans mot kränkningar och Försvarsmakten arbetar systematiskt med frågan.

13,6 procent av de anställda på en normal svensk arbetsplats beskriver att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. I organisationen Friends rapport för 2021 redovisas att cirka 27 procent i årskurs 3–6 samt 19 procent av årskurs 6–9 upplevde att de blir kränkta eller trakasserade i skolan av andra elever. I årets GU-enkät svarar 28 procent att de upplevt kränkningar, medan 1,1 procent av de värnpliktiga anger att de har upplevt sexuella trakasserier.

Vi märker många gånger att flera av dem som rycker in tar med sig en attityd och uppfattning som inte stämmer överens med Försvarsmaktens värdegrund. Detta är något som Försvarsmakten arbetar med att förändra och ambitionen är hög när det kommer till att minska det ovälkomna beteendet bland, och mellan, våra värnpliktiga. Arbetet med att minska kränkningar är omfattande och långsiktigt och bedrivs på alla nivåer, och det innefattar i högsta grad alla anställda. Det råder nolltolerans mot kränkningar och Försvarsmakten arbetar systematiskt med frågan.

En realistisk syn på problemets art

Det vi hoppas nu är att det resultat vi ser i GU-enkäten 2021 är början till en positiv förändring vad gäller minskning av kränkningar. Vi har dock inga illusioner om att detta kan lösas särskilt snabbt. Det är långsiktigt och idogt arbete som krävs. Men det krävs också en realistisk syn på problemets art, vad som kan och bör åstadkommas. Försvarsmakten tar dessa frågor på allvar och det är viktigt att denna typ av fråga får den respekt och saklighet som krävs.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00