Folkbildningen får 50 miljoner i extra ändringsbudget

Nu presenterar regeringen en extra ändringsbudget med ytterligare stöd till Ukraina. Bland annat får folkbildningen 50 miljoner för språkinsatsen Svenska från dag ett, uppger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Altinget.

Under måndagen besökte utbildningsministern ukrainska deltagare i Svenska från dag ett på Alma folkhögskola.
Under måndagen besökte utbildningsministern ukrainska deltagare i Svenska från dag ett på Alma folkhögskola.Foto: Anja L Sundberg/Regeringskansliet

Folkbildningen har länge signalerat att efterfrågan på insatser varit stor och att pengarna håller på att eller redan har tagit slut. Folkhögskolorna har inte kunnat erbjuda verksamhet i den omfattning de önskat för att möta målgruppens behov.

Därför föreslår regeringen nu att ytterligare 50 miljoner skjuts till under 2022. 

– Studieförbund och folkhögskolor har ställt om och ställt upp blixtsnabbt med de ukrainska flyktingarnas bästa för ögonen, säger utbildningsminister Anna Ekström till Altinget. 

Enligt Mona Sonelius, rektor på Alma folkhögskola kommer pengarna göra stor skillnad. 

– Vi har fortfarande folk i kö och detta innebär att vi kan anställa fler lärare, säger hon till Altinget. 

”Räcker inte i evigheter”

Mona Sonelius har svårt att uppskatta hur långt pengarna kommer räcka, men önskar att framförhållningen från regeringens sida ska vara bättre i framtiden.

– 50 miljoner räcker inte i evigheter. Regeringen behöver ha lite koll på när pengarna börjar ta slut så vi inte hamnar i en grop igen, säger hon, och berättar att Alma folkhögskolas pengar tog slut två veckor efter att de började ta emot ukrainska flyktingar. 

Flera aktörer inom folkbildningen har haft slut på pengar under en längre tid. Hur ska regeringen se till att framförhållningen blir bättre?  

– Nu har vi fått ett förslag ifrån Folkbildningsrådet och sett till att nästan alla pengar som de bett om nu med detsamma kommer folkbildningen till del. Min förhoppning är att pengarna ska göra att man på studieförbund och folkhögskolor kan fortsätta med de stora insatser som görs för ukrainska flyktingar. Det är ett rejält tillskott som kommer att göra stor nytta, säger Anna Ekström. 

Är ni beredda att sätta in fler resurser om det dyker upp ett ytterligare behov? 

– Vi kommer följa den här situationen noga. Jag gör inga löften om framtida budgetförslag, men däremot kan folkbildningen vara helt säker på att jag följer den här situationen väldigt noga och hela tiden är beredd att agera. 

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops-Arnö.
jur. kand. (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00