Covidoroliga föräldrar riskerar böter

Föräldrar i Malmö har hållit sina två barn hemma från skolan på grund av oro för covid-19. Nu hotar Malmö stad med böter på grund av ogiltig frånvaro, skriver Sydsvenskan.

Ditte Roslund

Föräldrarna till de två barnen hävdar att skolan inte gjort tillräckligt för att skydda eleverna mot covid-19. De menar att de har anmält skolan till både Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Enligt Sydsvenskan har Skolinspektionen beslutat att inte pröva ärendet, medan Arbetsmiljöverket inte har diariefört någon anmälan. Skolan säger att man följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Föräldrarna ska också ha begärt distansundervisning, vilket skolans rektor har sagt nej till. Enligt Sydsvenskan motiverade rektorn sitt beslut med att ”det inte finns något lagutrymme för oss att erbjuda det med motiveringen att ni har en oro för smittspridning”.

Eftersom Malmö stad betraktar barnens frånvaro som ogiltig hotar de nu föräldrarna med böter på 700 kronor per skoldag, om barnen fortsätter hållas hemma under hösten. Barnen hölls hemma hela vårterminen och stora delar av förra året.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00