Byggföretagen vill se en förlängning av branschskolorna

Byggföretagen vill att regeringen tillför med pengar i vårbudgeten för att förlänga den tillfälliga försöksverksamheter med branschskolor. ”Våra medlemsföretag behöver trygga kompetensförsörjningen”, säger Elin Kebert, Byggföretagen.

Sedan 2018 har skolor kunnat söka statsbidrag för att tillhandahålla utbildningar inom bland annat plåtslageri och ventilation via så kallade branschskolor. Nu löper den tillfälliga förordningen ut och regeringen har inte beslutat om någon förlängning. 
Sedan 2018 har skolor kunnat söka statsbidrag för att tillhandahålla utbildningar inom bland annat plåtslageri och ventilation via så kallade branschskolor. Nu löper den tillfälliga förordningen ut och regeringen har inte beslutat om någon förlängning. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Louise Carlsson-Örning

Regeringen har beslutat att den tillfälliga försöksverksamheter med branschskolor som pågått sedan 2018 inte ska fortsätta efter den första juli i år då den löper ut. Byggföretagen tycker beslutet är fel och vill att regeringen låter skolorna fortsätta. 

– Även om det råder stor brist på dessa yrkeskompetenser är det svårt för alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar att ha rätt kompetens på skolan. Därför är branschskolorna ett så viktigt komplement, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, på Byggföretagen i en skriftlig kommentar. 

Även Byggnads och LO har uttryckt att de vill se en fortsättning och en utveckling av verksamheten med branschskolorna för att lösa kompetensförsörjningen i de bristyrken som skolorna utbildar till. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00