Wikström (L) vill att rådet kör över Tusk i flyktingfrågan

ASYL. Parlamentet vill se att alla länder är med och delar på ansvaret för flyktingar. Men rådet är oenigt. Frågan är om motståndarna kan köras över?

Foto: Johan Manell
Johan Manell

Pengar talar sitt eget tysta språk, även för skurkar som Orbán och polska regeringen.

Cecilia Wikström (L), europaparlamentariker

I efterdyningarna av den stora migrationsvågen till Europa har EU fäst fokus på att reformera Dublinförordningen, som reglerar fördelandet av flyktingar mellan medlemsstaterna. Kommissionen presenterade sitt förslag i slutet av förra året. Och parlamentet röstade ja till ett omarbetat förslag den 16 november. Ansvarig för parlamentets arbete med frågan är den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

– Det system vi har i dag har kollapsat. Det är vi alla överens om. När vi nu inser att det har kollapsat så måste någonting göras åt det, säger hon till Altinget.

Parlamentet föreslår att flyktingar som kommer till Europa ska få sin asylsak prövad i det första EU-land de kommer till. Men att dessa sedan ska fördelas enligt ett system. Det skulle ersätta dagens regel om att asylsökande ska stanna i första säkra land. Fördelningen av migranter ska styras av medlemsländernas BNP och befolkningsstorlek.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00