Om  
Cecilia Wikström

Wikström blir ordförande för Alva Myrdal-centrum

Cecilia Wikström, tidigare liberal Europaparlamentariker, har utsetts till ny ordförande för Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning. 

Ditte Roslund

Cecilia Wikström satt som Europaparlamentariker för Liberalerna mellan 2009 och 2019. Inom Europaparlamentet hade Cecilia Wikström bland annat uppdrag som berörde mänskliga fri- och rättigheter och utrikes- och säkerhetspolitik. I dag är hon stiftelsedirektör för Kjell och Märta Beijers stiftelse.

Nu har Wikström alltså utsetts till ordförande för Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning. Centret är knutet till Uppsala universitet och har startats på uppdrag av regeringen. Syftet är att ta fram ny kunskap om kärnvapennedrustning med hjälp av forskning från olika vetenskapsgrenar.

– Kunskap om kärnvapennedrustning blir allt viktigare i en tid med ökande internationella spänningar. I Sverige och vid Uppsala universitet har vi goda förutsättningar att bidra med högkvalitativ forskning och relevant kunskap om den dagsaktuella utvecklingen förankrad i internationella nätverk av institut och universitet. Jag hoppas att som ordförande kunna bidra till att Alva Myrdal-centrumet blir en nod i ett starkt nätverk av aktörer, både nationellt och internationellt, säger Cecilia Wikström i ett pressmeddelande.

Ny föreståndare för Alva Myrdal-centrum blir Erik Melander, professor vid institutionen för fred- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Nämnda personer

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör Beijerstiftelsen, ordförande Alva Myrdal-centrum, ordförande Elekta Foundation
Teologie kandidat (Uppsala uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00