Debatt

Utrikesministern borde verka för sanktioner mot den iranska sedlighetspolisen

Kommer ministern att verka för att införa individuellt riktade sanktioner mot centrala aktörer i Islamiska republiken Irans ledning? Det frågar sig Kadir Kasirga, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Kommer ministern att verka för att införa individuellt riktade sanktioner mot centrala aktörer i Islamiska republiken Irans ledning? Det frågar sig Kadir Kasirga (S).
Kommer ministern att verka för att införa individuellt riktade sanktioner mot centrala aktörer i Islamiska republiken Irans ledning? Det frågar sig Kadir Kasirga (S).Foto: Pressbild regeringen/pressbild riksdagen
Kadir Kasirga
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det brutala mordet på iransk-kurdiska Jina Mahsa Amini har aktualiserat den iranska regimens brutalitet.

Den 22-åriga kurdiska kvinnan Jina Aminis död har väckt starka känslor, inte bara bland folken i Iran utan över hela världen. Jina misshandlades till döds av den så kallade sedlighetspolisen för att hon inte hade följt hijabreglerna. Den teokratiska regimen i Iran har sedan 1979 systematiskt tvingat kvinnorna i Iran att klä sig efter hijabreglerna för att kontrollera dem.

För att se till att kvinnorna lever efter dessa regler från medeltiden har staten den brutala sedlighetspolisen till sitt förfogande. Kvinnor som inte lever efter hijabreglerna förföljs, torteras och mördas, som i Jina Aminis fall, i syfte att upprätthålla regimens fortlevnad. Med rätta har den iranska och kurdiska oppositionen i Iran uppmanat folket i Iran att protestera mot regimen.

Sverige som land har historiskt varit skickligt på att jobba med ansvarsutkrävande för olika typer av brott mot mänskligheten.

Flera hundra har mördats

I många av de kurdiska städerna i Iran och även i landets övriga storstäder, bland annat i huvudstaden Teheran, rapporteras det att människorna genom civil olydnad visar sitt missnöje mot den förföljelse och det förtryck som regimen har ägnat sig åt sedan 1979, bland annat mot kurder och andra religiösa eller etniska minoriteter i Iran. Enligt rapporter från Amnesty International har över 200 demonstranter – bland dessa många kvinnor och barn – mördats, och tusentals har frihetsberövats av specialstyrkor under protesterna efter Jina Aminis död.

Sverige som land har historiskt varit skickligt på att jobba med ansvarsutkrävande för olika typer av brott mot mänskligheten. Den här gången har den iranska regimen åkt fast på bar gärning, och de ansvariga till detta mord måste ställas inför rätta. Ett sätt att göra det på är att genomföra en internationell efterlysning av dem som styr den iranska sedlighetspolisen och åtala dem för brott mot mänskliga rättigheter.

Vill utrikesministern se sanktioner?

Sverige bör följa efter USA och Kanada som nu inför sanktioner mot ledningen för sedlighetspolisen.

Min fråga till utrikesminister Tobias Billström är därför: kommer ministern att verka för att införa individuellt riktade sanktioner mot centrala aktörer i Islamiska republiken Irans ledning?

Fotnot: Kadir Kasirga har tidigare ställt frågan som en skriftlig fråga i riksdagen till utrikesministern. Frågan finns att läsa här

Nämnda personer

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00