Utredare: Stora brister i svensk Afghanistan-insats

INTERNATIONELLT. Kritiken mot den svenska insatsen i Afghanistan under åren 2002-2014 är skarp. Bristerna ligger på den politiska nivån med dålig styrning, brist på samordning och att flera av målen, som att öka säkerhet och minska fattigdom, inte har nåtts.

Per-Anders Sjögren

– Jobba bättre nästa gång, analysera bättre och gör hemarbetet innan ni skickar ut soldaterna och var noga med uppföljning under tiden, sammanfattar utredaren Tone Tingsgård, tidigare riksdagsledamot (S), de

Dokumentation

Sverige i Afghanistan 2002-2012

Den internationella insatsen ISAF-insatsen kom till efter en FN-resolution där målet var att säkerhetsstyrkan, ISAF, skulle skydda den politiska processen och återuppbyggnaden av landet efter talibanregimen. Sverige har efter beslut i riksdagen bidragit med militär personal från 2002 till och med 2014.

Den svenska styrkebidraget utökades efter hand och var som störst runt 2010 då drygt 700 personer tjänstgjorde i landet. 2014 avvecklades den svenska styrkan som ett led i att den Nato-ledda insatsen, ISAF, upphörde och afghanerna själva ska ansvara för säkerheten i landet.  

Sverige deltar numera i Natos insats Resolute Support Mission (RSM) för utbildning och rådgivning av de afghanska styrkorna för att dessa ska kunna svara för säkerheten i landet sedan de internationella styrkorna har dragits tillbaka. Det svenska bidraget, som ska uppgå till 50 personer, ska delta i Natoinsatsen till och med december 2017, enligt riksdagens senaste beslut.

Sammanlagt har 8024 svenskar tjänstgjort i den militära insatsen Afghanistan.

Fem svenska soldater har stupat och ett trettiotal har skadats. Därtill har två afghanska tolkar i svensk tjänst dödats.

Den totala kostnader för insatsen uppgår till mellan 18,2 och 27,5 miljarder kronor beroende på om man också räknar in försvarets personalkostnader i Sverige och visst materielinköp. I den lägre siffran avser drygt 11 miljarder militära insatser och nära 7 miljarder är bistånd. Sett till hela den internationella insatsen motsvarar det svenska  bidraget 0,8 procent av det samlade militära insatsen och svenskt utvecklingsbistånd uppgick till 1,8 procent av det totala biståndet till Afghanistan

Utredningen SOU 2017:16


Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00