Sveriges elförsörjning kan bli måltavla för attacker

INFRASTRUKTUR. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) varnar nu för att Sveriges elförsörjning kan bli en måltavla för cyberattacker. Och att man bör dra lärdom av vad Ukraina utsattes för.

Foto: Johan Nilsson/TT

I Folk och Försvar-podden diskuterar David Lindahl, forskningsingenjör på FOI, om hur Sveriges elförsörjning och infrastruktur kan bli en måltavla för främmande stater, och vilka lärdomar Sverige bör dra. 

Med bakgrund av cyberattacker som pågick mot Ukrainas elförsörjningsinfrastruktur under konflikten i östra delar av landet, samt Rysslands annektering av Krim-halvön, anser Lindahl att Sverige bör ta lärdomar från attackerna.

Angrepp

Det centrala är att Sverige måste förbereda sig för att stormakterna i fredstid systematiskt försöker skaffa sig tillgång till kritisk infrastruktur. Så om ett politiskt läge uppstår så kan de bara trycka på knappen och aktivera angrepp mot en stats elförsörjningsinfrastruktur.

En annan viktig lärdom som ges är att Sverige inte behöver vara i det geografiska närområdet som den främmande staten vill attackera, för att själva bli utsatt för cyberattack.

Det räcker med att det finns en vilja att utöva politisk påverkan mot Sverige för att orsaka skada mot elförsörjningen.

"Maffiautpressning"

När en attack sker, kan den attackerande aktören enkelt utöva påverkansarbete mot politiker som har blivit utsatta och få dem att följa den främmande aktörens vilja.

– I princip att utöva, det man kallar för, maffiautpressning. De här sakerna slutar ske om ni ändrar åsikter i den här frågan. Man behöver inte ens göra det öppet, utan när dessa cyberattacker sker, kommunicerar man sedan genom diplomatiska kanaler, menar Lindahl.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00