Svenska Freds: Försvarsministern är en vinst för vapenindustrin

Försvarsminister Pål Jonson (M) utses till Årets vapenvärvning av Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. En utnämning som inte är avsedd att smickra och som syftar på Jonsons bakgrund som kommunikationsdirektör i branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen.

M-kvartett. Justitieminister Gunnar Strömmer, civilförvarsminister Carl-Oskar Bohlin, försvarsminister Pål Jonson och statsminister Ulf Kristersson i publiken på måndagen under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i år.
M-kvartett. Justitieminister Gunnar Strömmer, civilförvarsminister Carl-Oskar Bohlin, försvarsminister Pål Jonson och statsminister Ulf Kristersson i publiken på måndagen under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i år.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Det är för täta band mellan Regeringskansliet, vapenindustrin och försvars- och vapenexportmyndigheterna. Det anser Svenska Freds- och skiljedomsföreningen som varje år utser Årets vapenvärvning.

Förra året gick utnämningen till Christer Ahlström, tidigare generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som rekryterades av vapenföretagen Saab som seniorrådgivare.

Den här gången är det försvarsminister Pål Jonson (M) som tilldelas titeln, ej avsedd som smicker eller beröm, av fredsorganisationen.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00