Strålsäkerhetsmyndighetens gd petas – men IAEA vill se fler förändringar

Efter fyra år får Nina Cromniers lämna posten som generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten. Regeringen söker en annan profil, enligt klimat- och miljöministerns statssekreterare. Men enligt Internationella atomenergiorganet IAEA behövs större förändringar på myndigheten än så.

<div>Nina Cromnier har varit&nbsp;generaldirektör för&nbsp;Strålsäkerhetsmyndigheten sedan 2019, och innan dess chef för Kemikalieinspektionen.</div>
Nina Cromnier har varit generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten sedan 2019, och innan dess chef för Kemikalieinspektionen.
Foto: Paul Wennerholm/TT
Miranda OlssonJacob Hederos

Nina Cromniers förordnande som generaldirektör går ut sommaren 2025, men hon får redan nu lämna uppdraget som chef för Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi söker en annan profil. Det handlar om att internationellt såväl som nationellt gentemot aktörerna i Sverige med pondus kunna visa att man med integritet begriper och effektivt kan hantera reaktorsäkerhetsfrågor och strålskyddsfrågor, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare Daniel Westlén, till TT.

Enligt nyhetsbyrån söker regeringen ”någon med djupa kärnkraftskunskaper, som samtidigt inte står branschen för nära”.

– Vi har nu en regering som har en helt annan syn på vad som kommer att hända med kärnkraften, säger Westlén.

Har uppbackning från IAEA

Nyligen har också myndigheten fått en relativt omfattande bakläxa från internationella atomenergiorganet IAEA, som i en översyn som görs var femte år pekar på att myndigheten behöver göra en kompetensförstärkning för att kunna möta den nya politiska inriktningen som lagts fast. 

Sedan tidigare har det uppmärksammats att myndigheten förlorat kompetens, bland annat till följd av att delar av verksamheten omlokaliserats från Stockholm till Katrineholm de senaste åren.

Tonläget i den senaste granskningen skiljer sig också från tidigare genomlysningar.  

Michael Knochenhauer, tidigare avdelningschef på myndigheten, ska ersätta Cromnier som vikarie från och med den 29 maj.

Lång gd-erfarenhet

Nina Cromnier tillträdde som chef för myndigheten 2019 efter nästan ett decennium som generaldirektör för Kemikalieinspektionen. Hon är civilingenjör i kemiteknik, civilekonom och har en magisterexamen i politik och organisation i förändring.

Tidigare har Nina Cromnier även varit departementsråd i Regeringskansliet och ordförande i styrelsen för Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa.

Regeringen ska ha påbörjat rekryteringsprocessen för att hitta Cromniers ersättare, men under måndagen hade ännu ingen utlysning skett.

Nämnda personer

Nina Cromnier

Generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, f.d. generaldirektör på Kemikalieinspektionen
Civilingenjör i kemiteknik (Kungliga Tekniska Högskolan, 1991), fil.kand i företagsadministration (Stockholms uni. 1997), fil.mag i offentlig administration (Handelshögskolan i Stockholm, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00